Norges mørke historie

Flere millioner indiske kvinner kan ha blitt presset til å sterilisere seg med norske penger. Det avslører Ny Tid i denne ukens utgave.

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]

I den amerikanske boka Fatal Misconception – The Struggle to Control World Population, som kom ut 25.mars i år, beskriver forfatteren Matthew Connelly hvordan Norge, sammen med Sverige, bidro til omfattende steriliseringsprogrammer i India. Det er første gang dette stoffet er samlet mellom to permer utenfor Norge.

Connelly forteller en historie om hvordan vestlige «familieplanleggere» tvang fram en lavere befolkningsvekst blant verdens fattige, og hvordan feminister, naturvernere, rasehygienikere og helsepersonell slo seg sammen for å drive sosial ingeniørkunst i den tredje verden. Norge har en sentral plass i denne historien. Norad finansierte steriliseringen av fem millioner indiske kvinner, mens Stortinget ble holdt utenfor. Dette er Norads mørke historie, og den varte helt fram til 1995.

-Kvinner ble tilbudt store pengesummer for å la seg sterilisere, forteller Sunniva Engh som har skrevet doktoravhandling om den norske «innsatsen» i India.

-Vi vet at norske myndigheter kjente til det som foregikk, fordi de innimellom reagerte på de dårlige forholdene. Men ikke på noe tidspunkt vurderte Norge å trekke seg ut av programmet.

Les hele artikkelen i denne ukens utgave av Ny Tid

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL