Norges 24 fredssoldater

nn Nylig formante statssekretær Vidar Helgesen (H) FN-landene om å bidra med mer tropper til FN-styrkene. Men selv har Norge siden 1995 skiftet fokus fra FNs fredsbevarende operasjoner til Nato-ledede operasjoner.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Ifølge Forsvarets Overkommando har Norge 24 soldater og militære observatører engasjert i fem av de eksisterende 15 fredsbevarende FN-operasjonene per i dag:

1. UNMOP (Kroatia): 1 person

2. UNMIK (Kosovo): 2 person

3. UNTSO (Midtøsten): 11 person

4. UNMEE (Eritrea/Etiopia): 5 person

5. MONUC (Kongo): 5 person

I tillegg bidrar Norge med 45 sivile politimenn, ifølge FNs statistikker for august i år.

Den som måtte tro at norske FN-soldater i hopetall tjenestegjør i fredsbevarende styrker rundt omkring i verden, må tro om igjen.

Sannheten er at det kun er skarve 24 nordmenn i fem fredsbevarende styrker som bærer FNs uniformer og blå hjelmer per i dag. Av disse er en håndfull regulære FN-soldater, mens resten er militære observatører.

Nøyaktige tall er vanskelige å oppdrive, men anslag viser at Norges bidrag var på topp for rundt ti år. Da tjenestegjorde rundt 1500 nordmenn i FNs fredsbevarende styrker.

– Ja, det stemmer not at Norges bidrag til FNs fredsbevarende styrker før i tiden lå på omkring 1000 til 1500 mann, sier pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvarets Overkommando.

Skifte i den norske politikken kom i 1995, da Nato-ledede fredsoperasjoner så dagens lys på Balkan. Siden den gang har norske soldater byttet ut FN-uniformene til fordel for Nato-relaterte engasjement, eksempelvis i KFOR-styrken i Kosovo, hvor Norge i dag har en styrke på 890 mann.

– Før 1995 var det jo bare blå hjelmer på de norske fredsbevarende styrkene. Etter at det har blitt mer Nato-operasjoner, har vi nesten ikke noen FN-soldater igjen, sier en kilde i Forsvarets Overkommando til Ny Tid.

– Fyll gapet

Siden 1948 har FN hatt 54 fredsbevarende operasjoner, hvorav hele 41 av dem de siste 12 årene. Noen har hatt lang varighet, mens andre rakst ble avsluttet.

Status i dag er 15 fredsbevarende operasjoner; fire i Midtøsten, fem i Europa, to i Asia og fire i Afrika.

Status er imidlertid også at FN strever med å få sine medlemsland til å bidra med ressurser og tropper til sine fredsbevarende operasjoner.

Dette ble blant annet diskutert senest under et seminar i FN 29. oktober i år. En av dem som holdt et innlegg til støtte for FN-styrkene var statssekretær i utenriksdepartementet, Vidar Helgesen (H).

– Gapet mellom ressurser og tropper tilgjengelige på den ene siden og kravet FNs fredsoperasjoner møter på den andre siden, har vært gjenstand for bekymring i flere år, sa Helgesen, som i sin tale formante medlemslandene til å ta ansvar og fylle igjen gapet.

24 nordmenn

I sterk kontrast til Helgesens oppfordring, bidrar imidlertid Norge bare med 24 soldater/militære observatører i fem av FNs fredsbevarende styrker.

Disse er UNMOP (Kroatia), UNMIK (Kosovo), UNTSO (Midtøsten), UNMEE (Eritrea/Etiopia) og MONUC (Kongo). I tillegg bidrar Norge med et 40-talls sivile politimenn i fredsoperasjonene.

Til sammenligning deltar Danmark med 42 soldater/militære observatører i ti av FNs fredsbevarende operasjoner, i tillegg til at danskene også stiller med et 40-talls sivile politimenn.

Representanter for forsvarsdepartementene i Danmark bekrefter også den samme nedprioriteringen av FNs fredsstyrkene som Norge har foretatt de siste årene.

5000 fra Bangladesh

Andre land har imidlertid ikke sluttet å satse på FN. I sterk kontrast til Norges magre bidrag på styrker, har Bangladesh 5310 personer – de fleste soldater – plassert i brorparten av FNs fredsbevarende styrker rundt omkring i verden.

Andre fattige land som bidrar med betydelig innsats i fredsstyrkene er eksempelvis Ghana (2470 personer), India (3013 personer), Pakistan (4763 personer), Nigeria (3411 personer), Uruguay (1570 personer), Kenya (1831 personer) og Jordan (1766 personer).

Disse landene har i så måte allerede forstått statssekretær Vidar Helgesens erkjennelse i sin tale i FN forrige måned om at «det ikke kan være noen fredsbevaring uten fredsbevarere».

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here