«Norges viktigste ukeavis»

Denne uka ble Ny Tid prisnominert for sin utenriksdekning. En ny medieanalyse viser at Ny Tid ble Norges mest siterte ukeavis i 2011, med nyheter om Maria Amelie-saken, Libya-krigen, 22. juli-konsekvenser og det første fredsprisvinnerintervjuet. Nå står indiske medier for tur.

Siteringstoppen: Så mye ble journalistikken til de seks riksdekkende ukeavisene
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 26.01.2012

Viktig. Ingen av ukeavisene og de periodiske publikasjonene setter dagsorden hyppigere enn Ny Tid – hvori inkludert Orientering.

Det viser den årlige medieanalysen som Retriever Norge AS har gjort av de norske ukeavisene i 2011. Dermed bekreftes trenden som ble funnet i fjor, da Ny Tid ble kåret til Norges mest refererte for hele perioden 2008–2010.Kristina Nilsen

ANALYSESJEF: Kristina Nilsen i Retriever påpeker at siteringer sier noe om kvaliteten på journalistikken. FOTO: RETRIEVER

Mens Ny Tids journalistikk og nyhetsavsløringer i fjor ble omtalt over 500 ganger i andre medier, ble Morgenbladets artikler sitert 350 ganger og Ukeavisen i 250 artikler. Det viser de kvantifiserbare tallene i databasen Mediearkivet.no.

– Det at Ny Tid blir mest sitert, viser at det blir gjort en god journalistisk jobb og et godt journalistisk håndverk. Avisen evner å sette dagsorden, sier medieanalytiker Kristina Nilsen, nordisk analysesjef i Retriever Norge.

Hun påpeker at Ny Tid dermed også er den som setter mest dagsorden av de norske ukeavisene. Og det i en rekke saker:

«Så har det skjedd. Papirløse Maria Amelie (25), som har levd ulovlig i Norge siden 2003, er arrestert. Det skjedde 12. januar kl. 22.50 på Lillehammer, etter at hun holdt foredrag på Nansenskolen.»

Slik lyder introduksjonen på artikkelen publisert på www.nytid.no klokka 22.59 den 12. januar i fjor. Ny Tids avsløring utløste dette tiårets hittil største engasjement i den norske befolkning.

Amelie-saken var en dusenvis av nyhetsartikler som satte dagsorden i Norge i 2011. Og flere i verden forøvrig, der «New Time» (Ny Tid) ble sitert verden rundt. Som etter intervjuet med nobelprisvinner Tawakkol Karman i Jemen, som Ny Tid fikk tak i før Nobelkomiteen og andre i skandinavisk presse – i samarbeid med Al-Jazeeras Oslo-kontor. I tillegg begynte det globale demokratinettstedet OpenDemocracy.net høsten 2011 å publisere ukemagasinets eksklusive Uten grenser-spaltister, som Nawal El-Saadawis artikler fra Kairo, Egypt.

Sitert i India

Så sent som onsdag denne uka ble Ny Tids artikkel om ekteparet Bhattacharya i Stavanger, fratatt to barn av norske myndigheter, oversatt og publisert på papir og nett i indiske The Hindu – en av verdens største papiraviser.The_Hindu

Den sentrale posisjonen kommer også etter at Ny Tid siden 2010 har vært ute av mediehusene og nå igjen står helt på egne bein. Mens en ukeavis som Morgenbladet eies av tunge samfunnsaktører som Fritt Ord og Forlagskonsult, og er blitt gitt millioner de senere år, driftes uavhengige Ny Tid av en rekke idealistiske småaksjonærer, der Ivar Evensmo er blant medeierne – og der tidligere Orientering-skribenter er de eneste som har gitt finansiell støtte til avisa. Ap

Denne uka ble det også kjent at Ny Tid er nominert til «Perspektivprisen 2012», som deles ut av Flyktninghjelpens magasin Perspektiv. Prisen tildeles den som i 2011 var «fjorårets beste utenriksformidler». Ny Tid er nominert som eneste ukeavis og sammen med blant andre Dagsavisen, Erling Borgen, Kristin Solberg og Yama Wolasmal.

Medieforsker Elisabeth Eide, ved journalistutdanningen på Høgskolen og på Universitetet i Oslo, mener Ny Tid får uttelling for å velge en bevisst profil og satse på bestemte tema.

– Årsaken til at Ny Tid blir så mye sitert, er nok at får fram en del interessante egne nyhetssaker fordi avisen prioriterer noen felt bevisst. Slik som for eksempel mangfold i Norge, minoriteters situasjon og transnasjonale og globale forhold, som bistand og menneskerettigheter. Slik utgjør avisen et viktig supplement til hovedstrømmen av norske medier, sier Elisabeth Eide.

Hun har i mange år undervist i journalistikk. Medieanalytiker Kristina Nilsen tror også magasinet blir belønnet for å velge en profil i tråd med tradisjonen fra grunnleggelsen av Orientering i 1953:tv2

– En ser er at Ny Tid blir sitert på viktige saker som magasinet har valgt å fokusere på. Da blir en sitert fordi andre medier ikke har klart å finne disse sakene, eller at de har valgt å prioritere annet, uttaler Nilsen.

FAKSIMILER: Ny Tids oppdaterte barnevernartikkel fra Stavanger ble oversatt i The Hindu 25. januar. Ny Tid avslørte at Maria Amelie var pågrepet på Lillehammer 12. januar. Og Ny Tid avslørte Norges militærutstyrsalg til Gaddafi.
FAKSIMILE: THE HINDU/AFTENPOSTEN/TV 2.

Demokratisk rolle

Nilsen mener at mange av sakene Ny Tid har skrevet om aldri ville ha blitt omtalt, om ikke Ny Tid tok de opp. I mai avslørte Ny Tid for eksempel at Norge så sent som i 2010 solgte militærutstyr til Gaddafis Libya, bare noen måneder før den norske myndigheter gikk til krig mot det samme regimet. Saken ble senere tatt opp i Stortinget av Venstres Trine Skei Grande:

– Slike saker betyr at Ny Tid spiller en viktig rolle, fordi om Ny Tid ikke skrev om dette, så ville kanskje ingen gjort det. Når så mange andre medier velger å sitere, viser det at det er viktige saker. Da vil jeg si at Ny Tid har en viktig demokratisk funksjon og er en viktig bidragsyter i den offentlige diskusjonen, sier Nilsen.

I rapporten står det: «NTB og VG Nett er de to mediene med flest siteringer av Ny Tid.» Alle de sentrale avisene har sitert Ny Tids nyhetssaker flere ganger, unntatt Klassekampen.

Kristina Nilsen ser Ny Tids evne til å bli sitert i dagspresse og etermediene som en nisjerolle:

– Ny Tid har evnen til å sette dagsorden i viktige saker, men når det kommer til sitering, så kan ikke magasinet måle seg med VG eksempelvis. Det blir en slags nisjerolle, påpeker Retriever-analytikeren.

Hun opplyser at Retriever leverer siteringsanalyser til en rekke norske medier, som VG og Nationen.

Professor Elisabeth Eide

– Det er viktig å være sitert ofte fordi det sier noe at man har journalister som er gode i å finne nyheter og er med å sette agenda. Her viser denne analysen at Ny Tid har vært med på å sette agenda i saker som er i kjernen av det Ny Tid vil skrive om. Det synliggjør at Ny Tid driver god journalistikk og setter fokus på de viktige nyhetene, sier Nilsen.

FORSKER: Professor Elisabeth Eide mener Ny Tid får mest innflytelse fordi avisa står i sin tradisjon og nisje. FOTO: UIB

De omtalte ukeavisene i Retrievers analyse er de som får årlig støtte fra Norsk kulturråd. Ifølge tallene fra medieanalysene er Ny Tid da den som får minst overføring i forhold til betydning i norsk offentlighet. ■

Nær balanse

Ny Tid-magasinet kom for første gang nær økonomisk balanse i 2011. Men styretalsmann Rolf Reikvam påpeker at avisa er avhengig av økt støtte fra Fritt Ord og Kulturrådet opp mot 60-årsjubileet.

AV ØYSTEIN WINDSTAD

Balanse. Om ett år kan Ny Tid og Orientering feire 60 år som avis, i februar 2013. Og nå 14. februar feires 100-årsdagen for fødselen til avisas første redaktør, Sigurd Evensmo (1912-78) med et åpent arrangement. Så sent som i november 2011 ble avisa Norges første grønne og klimanøytrale avis.

Og nå er avisa nær også økonomisk balanse. Mens tidligere eier Mentor Medier drev Ny Tid med to millioner kroner i årlig underskudd, har selvstendige Ny Tid & Orientering AS klart å snu driften til nærmest balanse. Tallene fra 2011 er ikke helt klare ennå, men administrerende direktør Ramazan Ay antyder at resultatet blir under hundre tusen i minus.

– Det ser ut som vi vil gå med et underskudd på en promille av budsjettet, etter flere kostnadskutt. Vi vil klare å komme i balanse med hjelp av støtte fra Kulturrådet og Fritt Ord. Det har ikke vært et bra år økonomisk, men ikke ille heller.

– Hvordan ser 2012 ut?

– Vi ser da ut til å greie å komme i balanse, men igjen så avhenger det av støtte. Fokuset vil bli å øke inntektene, sier Ay.

Han forteller at opplaget vil gå ned også for 2011, da man har kuttet på løssalget for å spare utgifter og snu driften til å komme i økonomisk balanse. Målet i 2012 blir å få til også markedsmessig vekst. Styretalsmann Rolf Reihvam stiller denne diagnosen:

– Økonomisk så sliter Ny Tid ennå. Avisa er avhengige av støtte fra Kulturrådet, og vi håper nå også på støtte fra Fritt Ord, sier Reikvam.

– Journalistisk så har redaksjonen vært veldig flink til å sette dagsorden. De har greid å profilere seg og fått mye ut av det lille de har av ressurser, sier Reikvam. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 27.01.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid – klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer