Norge vil rive gjerdene

Neste uke drar utenriksdepartementet til Midtøsten for å forhandle for palestinernes bevegelsesfrihet. Men blant palestinerne er det liten tiltro til det internasjonale samfunnet.

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ] [bistand] 9.april reiser statssekretær i utenriksdepartementet Raymond Johansen til Midtøsten i et forsøk på å lette stengingsregimet for palestinere i Gaza og på Vestbredden. Møtene i Jerusalem, Ramallah og Kairo kommer i forkant av en internasjonal giverlandskonferanse i London 2. mai som skal ledes av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Som leder av giverlandsgruppen (AHLC) er Norge spesielt opptatt av å få avviklet de vel 600 sjekkpostene på Vestbredden, og få åpnet grensene til Gaza. Flere nye rapporter, blant annet fra den norske forskningsstiftelsen Fafo viser nemlig at palestinerne selv har liten tiltro til fredsprosessen og rollen til de internasjonale donorene.

­- Som leder for AHLC vektlegger vi i vår dialog med Israel å få til en lettelse av stengingen. Det er veldig viktig nå å få positive endringer på bakken, sier rådgiver i Midtøstenseksjonen, Erik B. Husem.

Liten tillit

Men det er mer enn gjerder som gjør fredsprosessen i Midtøsten vanskelig. Undersøkelsen fra Fafo viser blant annet viser at et flertall av palestinerne mener bistand fra Vesten bidrar til å øke konflikten mellom Fatah og Hamas.

På spørsmål om bilateral bistand til den palestinske regjeringen på Vestbredden tilspisser fraksjonskampen mellom Hamas og Fatah, svarer 69 prosent ja. I en rapport fra tenketanken International Crisis Group svarer flere av aktørene intervjuet i Gaza at man delvis holder det internasjonale samfunnet ansvarlig for den fortsatte splittelsen blant palestinerne. Forsker Gro Hasselknippe ved Fafo har registrert økt mistro med det internasjonale samfunnets aktiviteter overfor palestinerne.

– Israel får mest skyld for palestinernes usikkerhet, men det internasjonale samfunnet får mer skyld enn tidligere, sa Hasselknippe ved presentasjonen av Fafos rapport.

– Vi har en viss forståelse for dette, men å skylde på det internasjonale samfunnet for splittelsen i det palestinske samfunnet er for enkelt. Her er det mange ting som spiller inn, parerer Husem.

Norge med godt rykte

Kirsten Belck-Olsen, stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Gaza, er ikke overasket over palestinernes mistro til internasjonal bistand, men påpeker at det er en forskjell på den bilaterale bistanden som gis til de Fatah-kontrollerte myndighetene på Vestbredden, og bistanden som kommer gjennom de frivillige organisasjonene. Hun mener Folkehjelpa og andre norske organisasjoner har et godt rykte i de palestinske områdene.

-Det Norsk Folkehjelp gjør hele tiden er å prøve å balansere, vi har støttet det sivile samfunn og lokale organisasjoner som ikke tilhører noen spesiell fraksjon eller parti. Våre lokalt tilsatte er veldig bevisst på dette, forteller Belck-Olsen.

Det både Fafo og ICGs rapport viser, er at palestinerne selv mener de får stadig dårligere levekår. Dette gjelder spesielt i Gaza hvor 1.5 millioner mennesker er mer eller mindre stengt inne av høye gjerder. Israel har i perioder blokkert all varetransport inn på stripen, noe som tidligere i år førte til at Hamas rev ned deler av muren i sør mot Egypt. Muren er nå gjenoppbygd og det tillates noe import av basisvarer til befolkningen. Belck-Olsen er enig med UD om at stengingsregimet må vekk.

– Det viktigste i Gaza akkurat nå er å få opphevet blokaden. Det folk ønsker seg i Gaza er ikke veldig komplisert, de ønsker å kunne reise fritt, de ønsker å kunne arbeide og de ønsker at ungene kan gå i sikkerhet til skolen. Det er mange som lever på veldig lite. Hvis man får en bedring i økonomien vil nok det også gjøre noe med sikkerheten til Israel, sier Belck-Olsen.

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL