Norge kan ikke overkjøres

Med ryggdekning i EFSA overkjører EU-kommisjonen gang på gang fagmyndigheter – og regjeringer – i de fleste EU-land når den godkjenner nye GMO-produkter. Det kan ikke skje med EØS-landet Norge. Vi har et strengt regelverk om genmodifisering i Norge – og fikk i 1992 et varig unntak på dette området i EØS-avtalen. I forbindelse med […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Med ryggdekning i EFSA overkjører EU-kommisjonen gang på gang fagmyndigheter – og regjeringer – i de fleste EU-land når den godkjenner nye GMO-produkter. Det kan ikke skje med EØS-landet Norge.

Vi har et strengt regelverk om genmodifisering i Norge – og fikk i 1992 et varig unntak på dette området i EØS-avtalen. I forbindelse med EUs direktiv om utsetting av genprodukter står det:

«Når en avtalepart har berettiget grunn til å anta at et produkt som er behørig meldt og gitt skriftlig samtykke i henhold til dette direktiv, utgjør en fare for menneskers helse eller miljøet, kan den begrense eller forby bruk og/eller salg av produktet på sitt territorium.» (Vedlegg XX i EØS-avtalen)

Denne handlefriheten er brukt aktivt av norske regjeringer, første gang da Jagland-regjeringen i 1997 satte foten ned for seks EU-godkjente genprodukter som var gjort resistente mot antibiotika.

Denne handlefriheten forsvinner naturligvis hvis Norge blir medlem av EU.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here