Norge = Cricket

Er det like vanskelig å bli klok på Norge som på cricket?

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[flytte] Hvis du tilfeldigvis zapper innom en cricketkamp på TV, vil du antakelig ikke skjønne bæret. Wickets? Overs? Innings? Cricket framstår som ganske uforståelig. Fremmed. Uvandt. Pussig. Men det ser moro ut.

Kanskje er det å snuble over en Cricketkamp, uten noen forhåndskunnskaper om spillet og reglene, omtrent som å plutselig snuble over Norge? Rent bortsett fra at du ikke snubler over et land. Du reiser, flykter, eller blir sendt.

Hovedpersonen i Legg cricket på is er fersk i Norge. Han har «kommet seg unna», som han sier. Han kan gå i butikken uten at den sprenges i lufta, og naboen vil ikke drepe han. Men han forstår seg ikke på dette samfunnet han har kommet til, forstår seg ikke på menneskene, forstår seg ikke på temperaturen. Han har ingen jobb, ikke noe å gjøre. Ute er det vinter. Han savner gata han vokste opp i, og han savner cricket. Men kanskje det går an å spille cricket på is?

Kulturen har aldri fulgt landegrensene, men er, bør og vil likevel alltid være ulik på forskjellige steder. Å flytte fra et land til et annet, er noe ganske annet enn å zappe fra en TV-kanal til den neste. Det viser Steffen Sørum i denne boka på en enkel, men likevel troverdig og medrivende måte. Boka er kort og utformet etter lettlest-prinsippet, med få linjer på hver side. Den kler formatet bra, og passer godt for folk som er i ferd med å lære seg å lese (norsk), og andre. Bakerst i boka står også en kort innføring i cricket, som gjør spillet noe i nærheten av forståelig.

---
DEL