Kommentar: Norge ut av Afghanistan!

Inspirert av Ebba Haslund innser jeg nå: Vi bør trekke oss ut av Afghanistan, mens det ennå er tid til å unngå et nytt Vietnam, skriver Fredrik Fasting Torgersen.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 28.08.2009

Jeg sitter og ser på et svarthvitt bilde fra 1930-tallet: Fire norske soldater står rett opp og ned og ser inn i kameraet, tre av dem med ved siden av sine tråsykler og med det klassiske Krag-Jørgensen-geværer over skulderen.

Jeg sitter og ser på dette bildet samtidig med at jeg hører om det siste valget i Afghanistan 20. august, om de rekordmange døde soldatene der, og om planene for å øke Norges militære innsats. Og når jeg da igjen kikker på bildet av de fire norske soldatene, skjønner jeg hvorfor norske myndigheter har så stor tro på sine soldaters innsats: Når den norske militæravdelingen går til aksjon, vil talibanerne falle som fluer. De vil nemlig rett og slett le seg i hje l…

Norge har i dag rundt 500 soldater i Afghanistan – fjellandet med 34 millioner mennesker, mange av dem med bakgrunn som geriljakrigere som banket en stormakt som Sovjetunionen. Afghanistan er omtrent dobbelt så stort som Norge i flateinnhold. Kartet viser at det omtrent bare er fjellgeiter som kan ta seg fram. Fjelltopper på opptil 7000 meter over havet forteller sitt.

I Ebbas ånd. Når «våre gutter» har kommet seg inn i fjellheimen, får de ikke bare støtte av tanks og tyngre våpen. De blir lurt lengre og lengre inn i det veiløse landet. Tidligere propagandaminister Goebbels ville (med rette) kalt Talibans tilbaketrekking taktisk. Men nå er det vi som bør trekke oss ut før blodbadet fortsetter.

Da amerikanerne angrep Irak i 2003, satte Ebba Haslund (1917-2009), nå avdød æresmedlem av Den norske Forfatterforening, igang en underskriftskampanje for å protestere. Jeg skrev under, og disse ord dere nå leser, er i Ebbas ånd: Ut av Afghanistan!

Angrepet på Irak ble som alle vet iscenesatt under løgnen om at landet hadde atomvåpen. Olje ble ikke nevnt. Slik fikk USA fraktet rundt 150.000 soldater til Afghanistans naboland uten at verden prostesterte.

Alle land som bistår USA med soldater, må regne med å bli oppsøkt av selvmordsbombere – de farer jo rett til paradis. Våre gutter kommer hjem i plastsekker og havner på kirkegården.

De siste meningsmålingene i USA angående Irak og Afghanistan viser at over halvparten nå er for uttrekking. Også i Storbritannia er det nå flertall for å trekke seg ut. Men nordmennene går mot strømmen, en måling nå i august viser at den norske støtten til militæreventyret har økt til 57 prosent siden i fjor. I Norge mener flere og flere at vi bør bli. Og mange av våre soldater kommer til å bli, for evig og alltid.

Sulteforing for sex. Det har nylig vært valg i Afghanistan. Truslene har haglet. De som våget å stemme, skulle få fingertuppene skåret av. Vinneren av dette «demokratiske» valget sies å være den sittende presidenten, Hamid Karzai. Politikeren som innførte en lov om at en kvinne kan sultes i fire døgn dersom mannen ikke får samleie.
Du snakker om galskap? Hva skal vi i dette landet? Frelse dem som bor der? Innføre norske sederlighetslover? Eller endog påkalle
Hellige Olav?

Her råder det så store kulturforskjeller at ingen løsning synes klar. En får lyst til å si som trollet: «Her lukter hedningmannsblod».

Som de fleste vet, er den afghanske presidenten avhengig av såkalte krigsherrer. Disse herrene råder over hvert sitt område, og de hopper dit haren hopper. De som vifter med gulroten, for ikke å si lommeboka, får dem på parti. Disse upålitelige kampfellene kan brått snu om og bli til dødelige fiender. I dette virvaret er det altså at våre soldater befinner seg. De sloss, og hva får de? «Våre gutter» befinner seg i et område hvor sola skinner så det koker under hjelmene. Blir man ikke drept eller lemlestet, er ikke tanken på hjerneskade fremmed.

Nye Vietnam. Hvem er våre fiender i Afghanistan? Folket er delt, og de forskjellige klanene kjemper innbyrdes. Det vi er med på, er nærmest slakting av kvinner og barn. Dette er ikke en ærefull krig for Norge – for krig er det, uansett hva norske myndigheter kaller det. Offisielt heter det visstnok jakt på terrorister.

Tyskland har i disse dager bedt USA om et tidspunkt for tilbaketrekking. Meget klokt, vi vet alle hvordan USA satt fast i Vietnam. I Afghanistan er de ferd med å gå seg bort, sammen med sine allierte.

Nei, kom hjem mens det ennå er tid.

Kommentarer