Norge tar ikke nok ansvar for mennesker på flukt


Verden har aldri hatt så mange flyktninger siden andre verdenskrig. Færre og færre av dem kommer til Norge. Flere partier tar nå til orde for å øke antall kvoteflyktninger fra Syria til 10 000.

Av de som så langt i år har søkt asyl i Norge, er mennesker fra Syria best representert. I mars gikk landet inn i sitt fjerde år med borgerkrig. Det som startet med et fredelig opprør mot landets president Bashar Al Assad, har nå ført til nærmere 200 000 drepte mennesker. 11 millioner mennesker er drevet på flukt som en følge av konflikten; nesten fire millioner mennesker har så langt flyktet ut av landet, mens syv og en halv million mennesker er på flukt inne i landet. Regjeringspartiene og samarbeidspartnerne KrF og Venstre besluttet i høst å doble antall syriske kvoteflyktninger til Norge fra 500 til 1000. Doblingen førte til en reduksjon i antall kvoteflyktninger fra andre deler av verden. Så langt har Norge tatt imot 3987 syriske flyktninger. Rundt 1000 av dem er kvoteflyktninger, mens de resterende kom til Norge som regulære asylsøkere. Sverige hadde per 1. mars tatt imot 56 285 syriske flyktninger. Samme uke som Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde gikk offentlig ut med forslaget om å opprette FN-finansierte asylmottak i Tyrkia, vedtok Arbeiderpartiet på sitt landsmøte i helgen at antall kvoteflyktninger fra Syria til Norge må økes til 10 000 frem mot 2017. Helgen før vedtok også Venstres landsmøte å ta imot samme antall. Også Kristelig Folkeparti åpner for Arbeiderparti-støtte til forslaget. Representant for Den syriske nasjonalkoalisjonen (NSC), Hanan Al-Balkhe, mener 10 000 er et lavt tall omfanget av krisen tatt i betraktning: «Norge er et av de første landene som har bidratt med humanitær bistand til syrere i Syrias naboland, og vi er jo takknemlige for det. Men bistanden tilsvarer ikke omfanget av krisen. Det er jo den verste humanitære krisen i vår tid. Det er over fire millioner som er på flukt i nabolandene, som ikke har kapasitet til det store antallet flyktninger de har nå. Derfor er ikke 10 000 nok,» sier Hanan Al-Balkhe til Ny Tid. Al-Balkhe kommer opprinnelig fra Damaskus, og representerer i dag Den syriske nasjonalkoalisjonen i Norge. Nå håper hun at de andre stortingspartiene vil støtte partienes landsmøtevedtak: «Vi syrere takker alle som føler med oss og viser solidaritet og støtte til de som trenger hjelp. Vi setter stor pris på innsatsen Ap gjør for å ta i mot flere flyktninger, og forventer også at alle partier som representerer det vakre lille Norge, inntar samme posisjon,» sier Al-Balkhe. Mange. I fjor passerte antall mennesker som er …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)