Foto: AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS

Norge og krigen i Jemen


Uten at folk i Norge er klar over det, godkjenner norske politikere salg av våpen og ammunisjon til undertrykkende diktaturer som systematisk dreper sivile i Jemen. 

Email: wojoud2007@yahoo.com
Publisert: 2017-02-16

 

Da jeg kom til Norge, så jeg umiddelbart hvor bra og fantastisk det norske samfunnet er. Selv om Norge er et lite land, har det funnet en måte å posisjonere seg på globalt. Norsk utdanning, helse, jordbruk, natur og miljøpolitikk har gjort det enklere for mennesker å bo og trives her. Norge er ikke et perfekt land, men har mye bra for seg som mange andre land kan lære av. Jeg har alltid ønsket å promotere det norske eksempelet i den arabiske verden, og ikke minst i den siste republikken i Persiabukten, der jeg er født og oppvokst: Jemen. Når folk spør meg hvorfor jeg bor i Norge, svarer jeg enkelt og greit: kjærlighet, og at jeg ble gift med en norsk mann. Da krigen i Jemen startet i mars 2015, ble livet mitt snudd opp ned. Jeg bodde i fredelige Norge, mens far, mor og resten av familien levde under bomberegnet. Hver gang jeg ringte og telefonene virket, hørte jeg lyden av nedslag og glass som knuste i huset vårt. Sosiale medier, som en gang ble brukt til å formidle den arabiske vårens ånd og våre ambisjoner som ungdom, ble et mareritt å være på. Hver gang jeg går inn på Facebook eller Twitter, kommer det frem nyheter om krigen og hvordan både den humanitære og politiske situasjonen har forverret seg for folket i Jemen.

Fredsnasjonen Norge selger militært utstyr til Saudi-Arabia som dreper sivile i Jemen, og Saudi-Arabia blir samtidig valgt til leder av FNs menneskerettighets-råd frem til 2019.

Våpensalg. Det som en gang var skolen min og stedet der jeg utvikle meg som menneske, er bombet av saudierne. Sykehuset der jeg ble født, er bombet, til og med gatene der jeg øvelseskjørte da jeg skulle ta lappen, er ugjenkjennelige. De er helt ødelagte. Sanaa, byen min som har i for flere tusen år, er under bombeangrep av Saudi-Arabia og deres koalisjon med ni andre arabiske land. Sosiale medier formidler også til meg hvem som har mistet livet. Jeg har mistet venner og kolleger, så mange at det hele føles uvirkelig. Selv om jeg selv ikke er til stede fysisk, opplever jeg krigen psykologisk og emosjonelt. Jeg føler krigen tett på meg hver gang jeg hører familiemedlemmers stemmer over telefonen, når de forteller at de har det bra, men jeg skjønner på tonen at de holder ting tilbake for at jeg ikke skal bekymre meg.

Etter hvert som krigen har rast, har jeg tenkt mye på hva det er som driver krig, og hvordan disse gulflandene får våpen som gjør dem i stand til å gå til …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


2 kommentarer

  1. Fint innlegg om den glemte, oversette krigen i Jemen. Viktig å rette oppmerksomhet på grusomhetene som finner sted der – med hjelp av vestlig våpen.

    Vil påpeke at Bahrain er et annet land i gulfregionen som opplevde den arabiske våren. Gulfland, spesielt Saudi Arabia og Emiratene, har bidratt i å slå ned på demonstrantene der. Våpen solgt til gulfland er våpen som bidrar til undertrykkelse av borgere i Jemen, Bahrain og andre gulfland. Det bør det bli slutt på.

  2. Tusen takk Wojoud.
    Jeg anbefaler deg å følge bloggen til Pål Steigan.
    Den heter: En folkefiende.

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)