Norge kan bli involvert i krigsforbrytelser


Norge skal kjempe side om side med regjeringshæren i Irak. Men Irak bruker sjiamuslimske militsgrupper i kampen mot IS, og private filmklipp viser soldater gjøre alvorlige krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen.

Email: kontakt@valsvikmedia.no
Publisert: 2015-05-05

Væpnede menn som poserer ved siden av avkuttede hoder. Maskerte menn som torturerer, lemlester og henretter sivile. Dette er ting vi forbinder med IS’ brutale propagandavideoer. Ikke fullt så kjent er videoene av den irakiske regjeringshærens dokumenterte krigsforbrytelser. I videoene Ny Tid nå viser, kan man blant annet se grusomme detaljer fra henrettelser utført av statlig støttede sjiamilitser med tilknytning til Iraks regjeringshær og Iran. (Se www.nytid.no.) Angrepene er tilsynelatende hevnaksjoner mot den sunnimuslimske sivilbefolkningen i frigjorte IS-områder i byen Tikrit. Uidentifiserte unge menn blir slått, torturert og skutt i «skrytevideoer» som egenhendig er filmet og publisert av regjeringssoldater. «At vi sender et norsk militært bidrag til Irak vil bli oppfattet som at Norge velger en side i en sekterisk borgerkrig. Norske soldater vil kunne bli medskyldige i den ene partens krigshandlinger,» sier den norsk-irakiske samfunnsdebattanten Thee Yezen al-Obaide, som selv nylig besøkte Irak. I Irak dokumenterte al-Obaide regjeringshærens krigsforbrytelser. Han har mottatt videofilmer fra irakiske frilansjournalister og sivile aktivister. I filmklippene ser vi en rekke uniformerte regjeringssoldater og ulike uniformerte militsgrupper som aktivt plyndrer og ødelegger byer, og torturerer og dreper sivile. Dokumenterte hendelser. Dokumenterte krigsforbrytelser fra regjeringshærens side har funnet sted i byer som Amerli og al-Khales i Salah al-Din provinsen, ifølge Amnesty og Human Rights Watch.

973896″ width=”500″ height=”891″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen”> Ny Tid: Drapet på 11åring from Ny Tid on Vimeo. Passord for videoene er “nytid” «Den viktigste grunnen til at IS tilsynelatende har en viss støtte i deler av sunnibefolkningen, er at de fremstår som de eneste villige til å beskytte dem mot overgrep fra sjiamilitser. Men IS dreper og torturerer mange sunnimuslimer, akkurat som sjiamilitsene dreper og torturerer mange sjiamuslimer,» sier Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International Norway. Det er en overhengende fare for at deler av den sunnimuslimske majoriteten i Irak motvillig aksepterer IS fordi de føler at det gir trygghet og beskyttelse mot sjiakontrollerte …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal