«Norge har blitt en krigsnasjon» 


Filosof Jon Hellesnes kommenterer Norges bidrag i NATO.

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-10-01

«Norge er ingen fredsnasjon, men har blitt en krigsnasjon. Det er bare sutleprat å kalle Norge en fredsnasjon,» sier professor emeritus i filosofi, Jon Hellesnes, til Ny Tid.  

Han er aktuell med foredraget «NATO: Ein stadig farlegare allianse», som finner sted på Litteraturhuset i Bergen den 5. oktober. Ifølge Hellesnes opphørte Norge å være en fredsnasjon i 1999, da Norge støttet krigen i Kosovo: «Det var en krig uten FN-mandat,» sier han. 

«’Våpenindustrien vil ha permanent krig. Det er det de lever av.’»

Hellesnes sier til Ny Tid at størrelsen på Trident Juncture-øvelsen i Norge tilsier at Norge er en aggressiv deltager, i det han omtaler som «den nye kalde krigen». Han påpeker at det er en grenseløs vilje til å rette seg etter alt USA eller NATO finner på: 

«Det er jo ikke i Norges interesser å være engasjert i den syriske borgerkrigen eller bombe sønder et afrikansk land som Libya.» 

Dette er det Hellesnes vil snakke om i Bergen denne måneden.

Abonnement halvår kr 450

«Det er alltid risikabelt for et lite land å være alliert med en stormakt. Det har vært kjent fra gammelt av og var allerede tema i det store verket om Peloponneskrigen [431–404 f.Kr.] av Thukydides. Denne kunnskapen har også støtte i strategiske analyser fra senere tid.» 

Hellenes understreker at en stormakt og et lite alliert land kan ha svært ulike sikkerhetsinteresser. 

«Et lite alliert land kan ofres i det strategiske spillet. Det er som et lurt bondeoffer i sjakk, der man ofrer et lite alliert land og slår uventet til fra et annet hold.» 

USA – et oligarki. USAs forsøk på å dominere verden møter også sterk kritikk innad i USA. Hellesnes trekker frem fire svært forskjellige amerikanske samfunnskritikere, men hvor analysene av USAs aggressivitet sammenfaller. En av dem er oberst Lawrence Wilkerson – en republikaner som har fartstid i den amerikanske hæren, men som også har vært stabssjef i utenriksdepartementet under Colin Powell. Hellesnes kaller Wilkerson «en skuffet høyremann»: 

«Etter Powells tale i FN om Iraks masseødeleggelsesvåpen …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


1 kommentar

 1. PÅ TIDE MED ET FREDSDEPARTEMENT
  Tone: ”Frøken Johanson og jeg”
  https://www.youtube.com/watch?v=-YJGk0XRZfw

  Jagerfly er veldig stilig, prøver de å si til oss,
  Ja,vi må ruste opp og kjøpe mere for å slåss.
  Vi må da ha fregatter, store tanks og mange fly,
  atomubåter på besøk gjør Ola Nordmann kry.
  Tenk vi bomber sønder sammen, gang på gang i øst og sør,
  og vi tenker ikke på at det er mange der som dør.
  Våpenindustri og selgere, de eier ikke skam,
  det er på tide å si stopp, og få et FREDSDEPARTEMENT!

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)