«Norge har blitt en krigsnasjon» 

Filosof Jon Hellesnes kommenterer Norges bidrag i NATO.

Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 01.10.2018

«Norge er ingen fredsnasjon, men har blitt en krigsnasjon. Det er bare sutleprat å kalle Norge en fredsnasjon,» sier professor emeritus i filosofi, Jon Hellesnes, til Ny Tid.  

Han er aktuell med foredraget «NATO: Ein stadig farlegare allianse», som finner sted på Litteraturhuset i Bergen den 5. oktober. Ifølge Hellesnes opphørte Norge å være en fredsnasjon i 1999, da Norge støttet krigen i Kosovo: «Det var en krig uten FN-mandat,» sier han. 

«’Våpenindustrien vil ha permanent krig. Det er det de lever av.’»

Hellesnes sier til Ny Tid at størrelsen på Trident Juncture-øvelsen i Norge tilsier at Norge er en aggressiv deltager, i det han omtaler som «den nye kalde krigen». Han påpeker at det er en grenseløs vilje til å rette seg etter alt USA eller NATO finner på: 

«Det er jo ikke i Norges interesser å være engasjert i den syriske borgerkrigen eller bombe sønder et afrikansk land som Libya.» 

Dette er det Hellesnes vil snakke om i Bergen denne måneden.

«Det er alltid risikabelt for et lite land å være alliert med en stormakt. Det har vært kjent fra gammelt av og var allerede tema i det store verket om Peloponneskrigen [431–404 f.Kr.] av Thukydides. Denne kunnskapen har også støtte i strategiske analyser fra senere tid.» 


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer