Norge går i bresjen for ny Nato-base i Georgia


Mens forholdet mellom Russland og Vesten er verre enn på flere tiår, leder det norske forsvaret oppbyggingen av en ny Nato-base i Georgia, landet som var i krig med Russland i 2008.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-04-21

Av: Ragnar Skre Det kan virke som en uriaspost, men Norge ønsket faktisk oppdraget med å anlegge en ny base for Nato like sør for Russland, i et land der russiske tanks tordnet gjennom gatene for mindre enn sju år siden. Regjeringens ønske er grunnen til at oberstløytnant Ole Christian Emaus i Hæren sitter foran oss i baren på gamle Ajara hotell i Tbilisi, et tidligere flyktninghjem, i stedet for å ta en ny «tour» i Afghanistan. Nato vedtok på toppmøtet i Wales i fjor å gi Georgia en såkalt «støttepakke» som et kompromiss – fordi medlemskap ikke er politisk etter at landet var i krig med Russland i 2008. Første bit av «pakken» er en ny Nato-base. Det oppdraget ønsket altså den norske regjeringen seg. Det er ennå ikke bestemt hva den vestlige militæralliansen egentlig skal med en ny base her. Det eneste som er bestemt, er at den skal bygges. Kanskje blir det bare en base på papiret: noen rådgivere på et kontor i det georgiske forsvarsdepartementet. «Er det et senter der folk kommer inn og trener, et stort senter, eller er det et konsept, en tankemåte? Det hersker det stor tvil om,» forklarer Emaus. Han har heller ikke noe svar på hvorfor akkurat Georgia er valgt som sted. Det er noe man må finne ut senere. Vesten viser muskler. Den 15. april har krigen i Ukraina vart i ett år. Vestlige militærinstruktører er i gang med å trene opp landets militære, mens krigen foreløpig er stoppet etter en skjør våpenhvileavtale, «Minsk II». For et par uker siden startet en helt ny øvelse — Atlantic Resolve — for å avskrekke «russisk aggresjon» mot Natos medlemmer og allierte i Øst-Europa. Amerikanske Bradley-tanks, som er spesielt designet for å stå imot atomvåpen, paraderte med heist flagg bare noen hundre meter fra den russisk-estiske grensen. En del av styrkemarkeringen var US Armys Dragoon Ride, som startet og sluttet i Vilseck i Tyskland. Den ble møtt med antikrigdemonstranter både i Praha og i Vilseck. Slike avbrytelser blir det neppe når bradleyene ankommer Georga for å delta i Noble Partner, den georgiske biten av Atlantic Resolve. En talsperson for Det georgiske forsvarsdepartementet kan ikke svare på om bradleyene kommer de til å kjøre langs landeveiene i Georgia, de samme veiene der russiske tanks invaderte og opprettholdt en «buffersone» høsten 2008. Amerikanerne kan, om ønskelig, veive det stjernespekkede banneret innen …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal