A view of the oil derricks on the shore of the Caspian Sea just outside the capital Baku, 06 October 2005. AFP PHOTO / MLADEN ANTONOV

Norge – egoistisk og prinsippløs


Regjeringen har satt fart på utlysningen av nye blokker for oljeleting i Barentshavet – i ren desperasjon etter å holde liv i en døende næring, mener Truls Gulowsen i Greenpeace.

Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 2017-07-13

I november skal Norges første klimarettssak føres for Oslo tingrett. Spørsmålet som skal avgjøres er om Norge kan fortsette å legge opp til ny oljeutvinning inn i fremtiden, samtidig som vi skal bidra til å begrense den globale oppvarmingen til under to grader. Til tross for den ventende rettssaken, som omhandler lisensene utdelt i 23. konsesjonsrunde i fjor, er det ingenting som tyder på at regjeringen setter på bremsene. I 24. konsesjonsrunde, som har vært på høring de siste månedene, foreslår Olje- og energidepartementet å lyse ut hele 93 nye blokker i Barentshavet. Samtidig planlegger Statoil en borekampanje på felter som er omfattet av søksmålet, allerede i sommer.

I mai avviste Statoils generalforsamling et forslag fra Greenpeace om å stanse leteboringen på disse lisensene inntil det foreligger en rettskraftig dom i saken. «Vi forholder oss til at vi skal drive arbeid etter gyldige letetillatelser tildelt av et bredt flertall på Stortinget,» sier Morten …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal