Nordmenns kommunikasjon skal masselagres


Det blåser opp til kamp om innføringen av den mest omfattende overvåkingsmetoden Norge har sett.

Dersom forslaget om såkalt «digitalt grenseforsvar» vedtas, vil E-tjenesten kunne lagre store deler av nordmenns kommunikasjon og nettbruk. De siste månedene har rapporten avgitt av Lysneutvalget II om såkalt «digitalt grenseforsvar» (DGF) vært på høring. Utvalgets anbefaling er at Etterretningstjenesten skal tappe all informasjon fra fiberkablene som fører internettrafikk inn og ut av landet, og lagre det i opptil 18 måneder. Formålet skal være å oppdage og stoppe digitale angrep mot norske mål, og å avsløre norske celler av internasjonale terrornettverk. Mens Ny Tid går i trykken, tikker det fortsatt inn høringssvar – men det ventes at det vil bli kontrovers rundt forslaget.

Til tross for at man snakker om en digital grense, er det nemlig i praksis den norske siden av kommunikasjon med utlandet som vil registreres og lagres. Mye av det vi foretar oss på internett, rutes gjennom servere i utlandet. Både surfehistorikk, private dokumenter som lagres hos skytjenester samt kommunikasjon via epost og meldingstjenester mellom to nordmenn i Norge vil kunne havne i E-tjenestens datalager.

Ny rolle? Mens E-tjenestens oppgave er å samle utenlandsetterretning, vil det aller meste som kan fanges opp via digitalt grenseforsvar ha enten et norsk startpunkt eller endepunkt, eller begge deler. Den internasjonale juristkommisjonens norgesavdeling (ICJ-Norge) mener forslaget klart kommer i konflikt med dagens lov om etterretningstjenesten, som sier at E-tjenesten ikke skal overvåke norske personer i Norge.

«Stortinget kan endre denne paragra …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
tori.aarseth@gmail.com
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish