Sissel Overvoll jobber for Leger Uten Grenser i krigsherjede Jemen: «Vi hører stadig luftangrep, og får pasienter som er skadet av bombing hver eneste dag,» forteller den norske sykepleieren. 

Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.

Krigen i Jemen kalles ofte «den glemte krigen», fordi den har fått lite oppmerksomhet i verdens medier. Kampene har rast i et år, og har hatt fatale konsekvenser for de sivile. Også de som jobber med å redde liv, er i fare. Sykehus og ambulanser som jobber for Leger Uten Grenser, har blitt bombet fire ganger på under tre måneder.

Midt i krigen og den humanitære katastrofen sto den 32 år gamle sunnmøringen og sykepleieren Sissel Overvoll. «Alle vi som jobber her, er klar over at det er en risiko, og at vi ikke h
ar noen garantier. Men for meg er det verdt å være her å hjelpe,» forteller hun på en sprakete telefonlinje fra Saada nord i Jemen.


Bomber sykehus.
Krigen i Jemen står hovedsakelig mellom houthi-opprørerne og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia. Den saudiledede koalisjonen intervenerte da houthiene kastet den saudistøttede presidenten og tok over store deler av landet. Ifølge tall fra FN har over 3000 sivile blitt drept til nå. Rapporten forteller at begge sider har brutt folkeretten og drept sivile, men at det store flertalletet av drapene er resultat av den saudiledede bombingen fra luften.

Sissel Overvoll er med på å administrere og støtte Shiara sykehus i Saada-provinsen. Den 10. januar ble dette sykehuset bombet av fly fra den saudiledede koalisjonen. Seks mennesker døde, og  minst sju ble skadet. De fleste av de døde og skadde var helsepersonell og pasienter.

Det kommer metallsplinter fra bombene, og sånne splinter kan fly flere hundre meter. De er veldig skarpe og varme – det skal bare en liten splint til for å trenge inn og ødelegge tarmsystemet.

«At sykehus og helsefasiliteter rammes, er vanskelig å akseptere – og det skal ikke aksepteres. Vi må trå til som verdenssamfunn og innføre sanksjoner og vise at vi ikke godtar dette,» sier sykepleieren. Alle de stridende partene vet eksakt hvor Leger Uten Grensers sykehus ligger, og får koordinater sånn at ikke skal feilbombe. Angrepene mot sykehusene og klinikkene blir beskrevet som målrettede av Leger Uten Grenser.

Screen Shot 2016-05-11 at 15.43.13Behandler krigsskadde. Den 1. april kom rakettene igjen. Denne gangen slo de ned 30 meter fra sykehuset. Flere ble skadet, og bygget fikk store nye ødeleggelser. På grunn av bombingen kan ikke Overvoll besøke sykehuset hun administrerer.

«Mitt hovedansvar er å støtte dem med medisinsk materiell, materiell til opplæring og rådgiving. Vi har daglig kontakt med dem på telefon. Jeg har ikke anledning å reise dit på grunn av sikkerhetshensyn,» forteller sykepleieren.

Kontrasten til fredelige Norge er stor. Overvoll jobber også som behandlende sykepleier på Leger Uten Grensers eget sykehus i Saada. Hun ser daglig konsekvensene av krigen.

«Senest i dag hadde vi en akutt situasjon der vi fikk inn 20 pasienter på én gang. Da må alle trå til og gjøre det vi kan,» forteller hun. «Du kan tenke deg – det ramler inn 20 pasienter, mange med alvorlige skader. Én døde rett etter han kom inn. Det krever at hele teamet trår til.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.