Krigen i Jemen kalles ofte «den glemte krigen», fordi den har fått lite oppmerksomhet i verdens medier. Kampene har rast i et år, og har hatt fatale konsekvenser for de sivile. Også de som jobber med å redde liv, er i fare. Sykehus og ambulanser som jobber for Leger Uten Grenser, har blitt bombet fire ganger på under tre måneder.

Midt i krigen og den humanitære katastrofen sto den 32 år gamle sunnmøringen og sykepleieren Sissel Overvoll. «Alle vi som jobber her, er klar over at det er en risiko, og at vi ikke h
ar noen garantier. Men for meg er det verdt å være her å hjelpe,» forteller hun på en sprakete telefonlinje fra Saada nord i Jemen.


Bomber sykehus.
Krigen i Jemen står hovedsakelig mellom houthi-opprørerne og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia. Den saudiledede koalisjonen intervenerte da houthiene kastet den saudistøttede presidenten og tok over store deler av landet. Ifølge tall fra FN har over 3000 sivile blitt drept til nå. Rapporten forteller at begge sider har brutt folkeretten og drept sivile, men at det store flertalletet av drapene er resultat av den saudiledede bombingen fra luften.

Sissel Overvoll er med på å administrere og støtte Shiara sykehus i Saada-provinsen. Den 10. januar ble dette sykehuset bombet av fly fra den saudiledede koalisjonen. Seks mennesker døde, og  minst sju ble skadet. De fleste av de døde og skadde var helsepersonell og pasienter.

Det kommer metallsplinter fra bombene, og sånne splinter kan fly flere hundre meter. De er veldig skarpe og varme – det skal bare en liten splint til for å trenge inn og ødelegge tarmsystemet.

«At sykehus og helsefasiliteter rammes, er vanskelig å akseptere – og det skal ikke aksepteres. Vi må trå til som verdenssamfunn og innføre sanksjoner og vise at vi ikke godtar dette,» sier sykepleieren. Alle de stridende partene vet eksakt hvor Leger Uten Grensers sykehus ligger, og får koordinater sånn at ikke skal feilbombe. Angrepene mot sykehusene og klinikkene blir beskrevet som målrettede av Leger Uten Grenser.

Ny Tid i julegave

Screen Shot 2016-05-11 at 15.43.13Behandler krigsskadde. Den 1. april kom rakettene igjen. Denne gangen slo de ned 30 meter fra sykehuset. Flere ble skadet, og bygget fikk store nye ødeleggelser. På grunn av bombingen kan ikke Overvoll besøke sykehuset hun administrerer.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.