Nordisk Råd – Aps vindu mot EU

Ap bruker det nordiske til å åpne for EU-medlemskap.

Ny Tid

– Vi bør ta til orde for å omdanne Nordisk Råd til en nordeuropeisk parlamentarisk forsamling. Det sier Berit Brørby, stortingsrepresentant og mangeårig medlem av Nordisk Råd, til Ringerike Blad. Forslaget har hennes partifelle og stortingspresident, Jørgen Kosmo, allerede tatt opp på nordisk nivå. Med dette forslaget vil Ap forsøke å åpne for et EU-medlemskap – samtidig som de vil i regjering med nei-partiene SV og Senterpartiet.

Berit Brørby er ikke en av de mest profilerte stortingsrepresentantene til Arbeiderpartiet på Stortinget. Likevel er hennes stemme en av partiets mest markante i nordiske spørsmål. Derfor bør en lytte når hun uttaler seg om Nordisk Råds fremtid. Kosmo er kjent for å være flink til å få til mye bak lukkede dører.

Brørby målbærer i intervjuet de samme synspunktene som stortingspresidenten, Jørgen Kosmo luftet forsiktig under Østersjøkonferansen i Bergen for noen uker siden. Han er som kjent også en sentral representant for Arbeiderpartiet. Jørgen Kosmo og Berit Brørby mener den nye parlamentarikerforsamlingen bør omfatte Norden, Baltikum, Russland, Tyskland og muligvis Polen.

– Vi må ha et forum som tar opp samarbeidet rundt Østersjøen, Barentshavet og Arktis – det nordiske samarbeidet frykter jeg vil forvitre i sin nåværende form, mener Berit Brørby.

Spørsmålet ble drøftet under Nordisk Råds møte i ålandske Mariehamn tidligere denne uken.

Berir Brørby drar forslaget ut i den offentlige norske debatten, mens Jørgen Kosmo allerede har tatt diskusjonen opp på møter med de andre presidentene i de nordiske parlamentene. Kosmo luftet tanken første gang i slutten av mai, og tok siden opp igjen spørsmål i Bergen nylig.

Men hva vil Ap med et slikt forslag? Det finnes to muligheter. Den første mulighet er at det nordiske samarbeidet er i krise, og trenger en saltvannsinnsprøyting for å komme videre. Den andre muligheten er at Arbeiderpartiet vil bruke denne saken som innenrikspolitisk medisinering av både egne medlemmer, men kanskje like mye som et døyvende middel overfor mulig regjeringspartnere i SV og Senterpartiet.

Mest sannsynlig er årsaken innenrikspolitisk. Fordi det ikke er slik at det nordiske samarbeidet har visnet de siste årene. Uansett hva en mener om linjen samarbeidet har valgt, har det nordiske samarbeidet sjeldent vært så vitalt som det er om dagen. Det pågår en rivende utvikling i samarbeidet med Baltikum, Russland, Arktis og internt i Norden. Her er så mange baller i lufta for tiden at det blir for mye for sjongløren om enda en ball skal inn i spillet.

Derfor er dette forslaget mest passende til den innenrikspolitiske debatten i Norge. Nordisk Råd har ikke vært et prioritert samarbeidsforum for Arbeiderpartiet. De som deltar på nordiske møter har for lenge siden registrert at toppene i det norske arbeiderpartiet ikke prioriterer dette samarbeidet. Til tross for at både Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg har vært eller er medlemmer av den norske delegasjonen til Nordisk Råd, så er det vanskelig å finne noen som har sett dem delta på noen nordiske møter. Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland var innom Reykjavik sist Nordisk Råd var samlet der, men de brukte tiden til å dra rundt i den islandske hovedstaten og delta på partimøter eller å vise seg frem på islandske arbeidsplasser med pressen på slep. I møtesalen var det ingen som så dem.

Utspillet til Kosmo kan derfor kun oppleves som et forsøk på å få satt i gang en debatt i Norge om en utvidelse av det nordiske samarbeidet. Og bak dette forslaget kan ikke ligge mye annet enn enda et nytt forsøk fra Ap på å få Norge inn i EU. Hva skulle ellers vært grunnen til å utvide det nordiske samarbeidet til også å omfatte EU-landene Polen, Baltikum og Tyskland.

Hvis det i det hele tatt skal være noen vits i å utvide det nordiske samarbeidet, hvorfor ikke utvide det til et samarbeid på hele Nordkalotten – og ta med Storbritannia, Irland, Canada og USA.

Den nordiske hverdagen må ses med andre briller enn de som sitter på Løvebakken i Oslo og stirrer mot sør. Samarbeidet omfatter i dag åtte hovedsteder, og alle er ikke enige i at Polen og Tyskland er de landene vi absolutt bør inngå tettere samarbeid med. Disse samarbeider vi utmerket med i andre fora som EØS, NATO, WTO og FN.

Hva SV og Senterpartiet vil si til denne Ap-finten vil tiden vise. Men det er lite som tilsier at norske velgere lar seg lure inn i EU.

Kommentarer
DEL