Bestill sommerutgaven her

Nord- og Sør-Korea kan finne sammen – med Russlands hjelp

De siste månedene har det vært ført samtaler mellom Russland og Sør-Korea for å etablere nye og fredelige utviklingsprosesser i området. 

For å se fremtidsmuligheter på den koreanske halvøya må man søke i Øst-Asias historie, og ikke minst se stormaktenes rolle gjennom mange tiår. Det er seks parter i dette bildet: USA, Japan, Kina og Russland i tillegg til de to Korea-ene. Og som den ledende demokratibevegelsen i dagens Korea uttrykker det på sin hjemmeside: Det har vært USAs geopolitiske interesse som har styrt politikken i området – ikke Koreas behov.

Her ligger kjernen for å forstå den snart 65-årige kalde krigen. I ly av trusselen fra Nord-Korea har USA kunnet begrunne tunge, militære installasjoner og troppekonsentrasjoner, og peke advarende ikke minst mot stormakten Kina.

Putin-Moon-planen. Sør-Koreas president Moon har tatt initiativ til den såkalte «Putin–Moon-planen», som tar utgangspunkt i Sør-Koreas teknologikompetanse, Nord-Koreas billige arbeidskraft og russernes olje og gass. Dette vil nødvendigvis redusere – og true? – USA og NATOs dominans i denne delen av verden.

Moon foreslo i høstmøtet med Putin å samarbeide på ni områder: gass, jernbane, havner, arktiske skipsleder, elektrisitet, skipsbygging, arbeidskraft, landbruk og fiskeri. Det mangler for eksempel bare 15 km jernbanelinje i Nord-Korea for direkte å knytte sammen Seoul med Moskva – altså Nordøst-Asia med Europa.

Moon foreslo for ledere i Nordøst-Asia å knytte landene sammen i et supernettverk – en omfattende økonomisk blokk og multilateralt sikkerhetssystem.

- annonse -

Videre foreslo Moon for ledere i Nordøst-Asia å knytte landene sammen i et supernettverk med en omfattende økonomisk blokk og et multilateralt sikkerhetssystem.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte