Noen varslere gjennom historien

VARSLERE 1773 – 2013 1773 – Benjamin Franklin offentliggjorde brev som viste at guvernøren i Massachusetts villedet Parlamentet til å fremme militær oppbygging i Den nye verden. Guvernøren ble utvist. 1777 – Samuel Shaw og Richard Marven avslørte tortur av britiske krigsfanger. Det førte til at Kongressen enstemmig vedtok den første loven som beskyttet varslere. […]

Ny Tid

VARSLERE 1773 – 2013

1773 – Benjamin Franklin offentliggjorde brev som viste at guvernøren i Massachusetts villedet Parlamentet til å fremme militær oppbygging i Den nye verden. Guvernøren ble utvist.
1777 – Samuel Shaw og Richard Marven avslørte tortur av britiske krigsfanger. Det førte til at Kongressen enstemmig vedtok den første loven som beskyttet varslere.
1872 – Julius Chambers, en av USAs første gravejournalister, infiltrerte New Yorks Bloomingdale mentalsykehus og skrev artikler som beviste pasientmisbruk.
1906 – Upton Sinclair, forfatter som avslørte forholdene i Chicagos slakterier i romanen The Jungle.
1933 – Smedley Butler, pensjonert generalmajor, avslørte i en hemmelig kongresshøring og i sin bok War Is a Racket prosjektet «The Business Plot» – planene om å styrte Franklin D. Roosevelt.
1969 – Ron Ridenhour, helikoptersoldat i Vietnam, skrev et brev til Kongressen og Pentagon om tortur, seksuelle overgrep, kjønnslemlestelse og massemord på hundrevis av sivile.
1971 – Daniel Ellsberg, militæranalytiker, offentliggjorde regjeringsdokumenter (Pentagon Papers) som viste at flere administrasjoner hadde løyet til Kongressen om krigen i Vietnam. Dette bidro til avkorting av krigen og til Nixons fall.
1972 – Peter Buxtun avslørte at US Public Health Service studerte effekten av syfilis på 399 afroamerikanske menn som hverken ble fortalt at de hadde sykdommen eller at de ble behandlet for den.
1972 – W. Mark Felt, direktør i FBI, kjent som «Deep Throat», ga journalister informasjon om Nixons kriminelle handlinger (Watergateskandalen), noe som direkte førte til Nixons avgang.

1975 – Anders Hellebust avslørte irregulært samarbeid mellom USAs og Norges etterretning som bevisst ble holdt skjult for statsministeren, og avslørte tjenestemenn som var mer lojale overfor fremmede makter enn egen regjering. Arbeiderpartiet ville, støttet av de fleste andre aviser, saksøke avisen Ny Tid som publiserte funnene. Dahl&Bastiansen har kommentert i boken Hvor fritt et land at det for pressen «tydeligvis var mer alvorlig å avsløre ulovligheter enn å begå dem».
1977 – Frank Camps, designer ved Ford Motor Company, advarte Ford om at utformingen av Pinto-bilen var farlig, og dokumenterte at selskapet visste dette og hadde foretatt en kalkulert risiko for å spare penger.

1983 – Jorgen Johansen, norsk journalist, samlet systematisk opplysninger i offentlige kilder og analyserte dem for å identifisere irregulære, amerikanske militærbaser på norsk jord. Han ble anklaget for spionasje, men endelig frikjent av Høyesterett.
1995 – Jeffrey Wigand, visepresident for forskning og utvikling i tobakkselskapet Brown & Williamson, avslørte at selskapet villedet forbrukerne om hvor vanedannende og farlig sigaretter er.
1999 – Frank Casey rapporterte Bernard Madoff og hans falske løfter om 12 prosents avkastning for investorer. I 2008 ble investortapene anslått til 18 milliarder dollar. Madoff ble dømt til 150 års fengsel.
2000 – Marsha Coleman-Adebayo, analytiker ved EPA, anmeldte organisasjonen for rasisme og å kjønnsdiskriminering. Saken førte til No-FEAR-loven i 2002, som gjør myndigheter mer ansvarlig overfor ansatte.
2001 – William Binney og Kirk Wiebe (hhv. teknisk direktør og senioranalytiker ved NSA) ble sparket da de avslørte NSAs vanstyre og sløsing i det mislykkede datainnsamlingsprogrammet «Trailblazer».

2001 – Kathryn Bolkovac, menneskerettighetsetterforsker i Bosnia, avslørte forbrytelser mot unge jenter som ble tvunget til  prostitusjon og brukt som sexslaver av USA-militære og FN-relaterte internasjonale organisasjoner.
2001 – Sherron Watkins avdekket Enron-skandalen i 2001 ved å avsløre regnskapsuregelmessigheter i selskapet, og advarte om at Enron «kan implodere i en bølge av regnskapsskandaler».
2002 – Jesselyn Radach, Department of Justice Ethics Advisor, advarte om at FBI-agenter ulovlig forhørte «American Taliban» John Walker Lindh uten at hans advokat var til stede.

2002 – Kari Breirem, direktør ved det prestisjetunge norske advokatfirmaet BA-HR, nektet å signere en uriktig pengetransaksjon i den kjente Tønne-saken på 1,5 millioner kroner. BA-HR ble bøtelagt med 50 000 for utbetalingen, men ingen i ledelsen rettsforfulgt. Breirem ble sagt opp.
2002 – Cynthia Cooper ved internrevisjonen WorldCom avslørte en svindel på 3,8 milliarder dollar på WorldCom – den største regnskapssvindelen i USAs historie inntil da.
2002 – Coleen Rowley, FBI-spesialagent, avdekket etatens tragisk sene respons på rapporter om mistenkelig aktivitet før angrepene den 11. september 2001. Hun delte tittelen Årets Navn av Times Magazine for 2002 med Sherron Watkins og Cynthia Cooper.
2003 – Katharine Gun lekket en epost om ulovlige aktiviteter fra USA og Storbritannia i Irak. Ledere i NSA ba om britisk hjelp til å spionere på FN-diplomater. Gun ble arrestert for «forbrytelser», men saken ble henlagt i 2004.
2004 – David Graham, Food and Drug Administrations sikkerhetsoffiser, brøt med sin arbeidsgiver og vitnet i senathøringer om at Mercks Vioxx-medisin drepte like mange amerikanere som Vietnam-krigen.
2004 – Joseph Darby, sersjant, offentliggjorde bilder av mishandling av fanger i Abu Ghraib, noe som førte til at 11 soldater ble straffet. I Norge lanserte Gunnar Garbo en kampanje som krevde at militærere ledere skulle holdes ansvarlige, ikke bare fotfolket.
2005 – Rick Piltz ved det amerikanske Climate Change Science Program gikk av da Det hvite hus forsøkte å manipulere dem til å overdrive graden av vitenskapelig usikkerhet om de menneskeskapte årsakene til klimaendringene.
2005 – Thomas Drake ved NSA avslørte NSA-programmer som svekker folks sikkerhet og vern. Drake tok forgjeves i bruk alle lovlige interne kanaler. Han gikk til slutt til pressen i 2005, og ble den første etter Ellsberg som ble tiltalt etter USAs spionlov. Saken mot ham kollapset i juni 2011. Likevel var han tvunget til å drive en ødeleggende juridisk kamp i fire år og få karrieren ødelagt.
2005 – Bradley Birkenfeld avslørte at sveitsiske UBS Bank oppfordret amerikanere til å unndra skatt i offshore bankkontoer. Det førte milliarder av skattepenger tilbake til landet, og bidro til å stoppe UBS’ skattekriminalitet. Birkenfeld ble dømt til 40 måneder i fengsel.
2006 – James Hansen, klimaforsker, offentliggjorde at NASA-ansatte og Bush-administrasjonens la press for å hindre ham i å snakke om farene ved global oppvarming.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.