Bestill høstutgaven her

Noen varslere gjennom historien

Historiske avsløringer:

VARSLERE 1773 – 2013

1773 – Benjamin Franklin offentliggjorde brev som viste at guvernøren i Massachusetts villedet Parlamentet til å fremme militær oppbygging i Den nye verden. Guvernøren ble utvist.

1777 – Samuel Shaw og Richard Marven avslørte tortur av britiske krigsfanger. Det førte til at Kongressen enstemmig vedtok den første loven som beskyttet varslere.

1872 – Julius Chambers, en av USAs første gravejournalister, infiltrerte New Yorks Bloomingdale mentalsykehus og skrev artikler som beviste pasientmisbruk.

1906 – Upton Sinclair, forfatter som avslørte forholdene i Chicagos slakterier i romanen The Jungle.

1933 – Smedley Butler, pensjonert generalmajor, avslørte i en hemmelig kongresshøring og i sin bok War Is a Racket prosjektet «The Business Plot» – planene om å styrte Franklin D. Roosevelt.

1969 – Ron Ridenhour, helikoptersoldat i Vietnam, skrev et brev til Kongressen og Pentagon om tortur, seksuelle overgrep, kjønnslemlestelse og massemord på hundrevis av sivile.

1971 – Daniel Ellsberg, militæranalytiker, offentliggjorde regjeringsdokumenter (Pentagon Papers) som viste at flere administrasjoner hadde løyet til Kongressen om krigen i Vietnam. Dette bidro til avkorting av krigen og til Nixons fall.

1972 – Peter Buxtun avslørte at US Public Health Service studerte effekten av syfilis på 399 afroamerikanske menn som hverken ble fortalt at de hadde sykdommen eller at de ble behandlet for den.

1972 – W. Mark Felt, direktør i FBI, kjent som «Deep Throat», ga journalister informasjon om Nixons kriminelle handlinger (Watergateskandalen), noe som direkte førte til Nixons avgang.

1975 – Anders Hellebust avslørte irregulært samarbeid mellom USAs og Norges etterretning som bevisst ble holdt skjult for statsministeren, og avslørte tjenestemenn som var mer lojale overfor fremmede makter . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte