«Noen burde se dette»


I sin personlige skildring av hvordan det er å leve med kronisk utmattelsessyndrom (ME), avdekker regissør Jennifer Brea det offentlige aspektet ved sin private og passive tilstand.

Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.
Email: melita.zajc@gmail.com
Publisert: 2018-05-02
Unrest
Regisør: Jennifer Brea
(USA)

«Jeg vet du har sagt til deg selv at dersom du virkelig ikke klarte å reise deg, hvorfor skulle du filme det? Vel, jeg tenker liksom at noen burde se dette.» Vi hører stemmen til Jennifer Brea uttale disse ordene langsomt og med store anstrengelser, mens vi observerer fra en ubehagelig nær posisjon hvordan hun forgjeves kjemper for å reise seg fra gulvet.

I denne intime og biografiske dokumentarfilmen forteller den uavhengige filmskaperen om en gåtefull sykdom som har bundet henne til sengen. Da hun var tjueåtte år gammel og arbeidet på doktorgraden sin ved Harvard, møtte hun sitt livs kjærlighet, men bare noen måneder før bryllupet fikk hun en feber som gjorde henne sengeliggende. Legene fortalte henne at «det er bare innbilning», men tilstanden ble bare verre. Det var da hun plukket opp kameraet sitt. Historien hun forteller, er en personlig beretning om hennes unike livserfaring. «Jeg ønsker slett ikke å dø, men ved et visst punkt er det vanskelig å kalle dette å leve.»

Mer enn 85 prosent av alle ME-pasienter er kvinner.

ME – En sammensatt sykdom. Unrest er også mye mer enn en personlig historie. Filmen benytter både hjemmevideoer og fotografier, i tillegg til arkivmateriale fra offentlige videoopptak og fjernsyn. Historien fortelles likevel hovedsakelig gjennom Jennifers øyne, ved hjelp av hennes personlige kamera og videochatten på Skype som gjorde henne i stand til å kontakte andre med samme sykdom fra hele verden.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,7,9,10,11,12,13″ ihc_mb_template=”1″ ]

Myalgisk encefalomyelitt (ME) – vanligvis kjent som kronisk utmattelsessyndrom – er en invalidiserende sykdom som rammer nevrologiske funksjoner, immunforsvaret, det endokrine systemet og metabolismen. Den kommer ofte etter en infeksjon, og det store flertallet av dem som rammes mister arbeidsevnen, blir bundet til hjemmet, eller til og med sengeliggende.

«Jappe-influensa.» Det er over en million mennesker med ME i USA, og mellom 15 og 30 millioner globalt – likevel blir tilstanden deres ofte ikke betraktet som sykdom. Vi ser en ung pike, Jessica, med ben som en hundreåring, og som ikke engang makter å sette bena på gulvet når hun prøver å forklare Jennifer via Skype hvordan hun unngår å bli gal. Samtidig hører vi CNNs Larry King kalle det kroniske utmattelsessyndromet for «jappe-influensaen». På den måten har …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?