Nobel venninne

Wojoud Mejalli (25) fra Jemen er venninne og kampfelle av nobelprisvinner Tawakkol Karman, som hun møter om en uke. Mejalli flyttet til Norge etter trusler i hjemlandet. Nå vil hun opprette en radiostasjon.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

– Wojoud Mejalli, du har i en årrekke jobbet for menneskerettigheter i Jemen side om side med fredsprisvinner Karman. Hva skal til for å bygge opp et demokratisk samfunn der?

 

– En av de største utfordringen er hvordan den jeminittiske kulturen forholder seg til kvinner. Å rope ut om kvinners og barns rettigheter, er ikke populært. I 2008, da jeg skrev en artikkel om barneekteskap, møtte jeg mye motstand fra omgivelsene mine. Man ønsket ikke at Jemens som framstå som «dårlig» overfor vestlige land.
 

– Hvorfor flyttet du til Norge?

 

– Da jeg deltok på årets internasjonale studentfestival i Trondheim (ISFIT), møtte jeg min nåværende kjæreste, som er norsk. Jemen er et av de mest konservative samfunnene i verden. Nyheten om at jeg hadde et forhold til en norsk mann ble ikke godt motatt av familien min. Det finnes ikke noe lovverk som beskytter kvinner i den situasjonen, så da familien min vendte seg mot meg, anså jeg det som tryggest å flytte ut av landet.
 

– Så hva trengs for å gjøre den faktiske situasjonen i landet synlig?

 

– Fokus på temaer som dette er nødvendig for å endre situasjonen. Særlig viktig er det for unge kvinner. For å sikre kvinner de rettigheter og den sikkerheten de har krav på, må en skikkelig lovendring til. Et eksempel er manglende straff for såkalte æresdrap.
 

– 23. november undertegnet Saleh en maktoverføringsavtale med Golfstatenes samarbeidsråd. Hva har det å si for utviklingen i landet?

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here