Nobel-brevsjokket

Ny Tid publiserer her det svenske brevet som tirsdag sendte bølger inn i den norske Nobelkomité. Sveriges Nobelstiftelse satte allerede onsdag i gang hurtiggranskning om Norge deler ut fredsprisen i strid med Nobels vilje. Svenskene sier svaret vil komme innen 15. mars.

Avatar
Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 01.02.2012


Brev. Her ser du for første gang brevet som utfordrer over 100 års utdeling av Nobels fredspris i Norge. Sveriges Nobelstiftelse satte i dag, samme dag som fristen utgår for årets fredsprisnominasjoner, igang sin gransking.

Onsdag kunne også Dagens Næringsliv opplyse at Länsstyrelsen i Stockholms län den 30. januar sendte et skarpt brev til Styrelsen for Nobelstiftelsen i Stockholm. Bakgrunnen er den nye svenske utgaven av advokat Fredrik Heffermehls bok Nobels fredspris. Visjonen som forsvann (2011).

Spørsmålet som nås for første gang skal granskes i det offisielle Sverige, er hvorvidt det norske Stortingets utnevnte Nobelkomité deler ut sine priser i strid med Alfred Nobels testamente. I så tilfelle brytes Sveriges bestemmelse 9, kapittel 4, paragraf 1, i Sveriges stiftelseslov fra 1994. Det påpeker Mikal Wiman i Länsstyrelsen.

Da Ny Tid tirsdag 31. januar fortalte Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad om den nye omdreiningen, etter en snart fem år lang debatt med Heffermehl, skrev han kjapt og noe forundret tilbake:

– Vi vil finne ut hva saken dreier seg om. Länsstyrelsen har jo tidligere avvist saken, skriver Lundestad.

Onsdag formiddag får Ny Tid bekreftet fra Nobelstiftelsen i Stockholm, som Norges Nobelinstitutt er er underlagt, at de allerede er igang med undersøkelsene.

– Brevet kom til oss i dag. Vi kommer til å utrede spørsmålet og gi et svar til Länsstyrelsen snart, for senest 15. mars skal svaret vært inne, uttaler informasjonsansvarlig Jonna Petterson til Ny Tid.

– Stemmer det at dere allerede har hatt kontakt med Stortingets president og Nobelkomiteen i denne saken?

– Vi har ingen videre kommentarer til spørsmålet nå. Men du får naturligvis kopi av det brev som vi kommer til å sende Länsstyrelsen, svarer Petterson i den svenske Nobelstiftelsen.

Länsstyrelsen i Stockholm, som er tilsynsmyndighet for å kontrollere at testamenters vilje ivaretas,
viser til Heffermehls siste brev den 6. januar 2012. Og til hans siste bok, der tidligere hemmeligholdte utdrag fra nobelkomitemedlem Gunnar Jahns dagbøker publiseres. Flere mener dagbøkene beviser at Nobelkomiteen har delt ut fredspriser, som til Henry Kissinger, uten å ta hensyn til Nobel-testamentet.

– Endelig. Dette var på tide. Det har jo vært umulig å få til en debatt om saken med Nobelkomiteen i Norge. Men desto bedre at Sverige tar tak i denne skandalen, sa Heffermehl til Ny Tid tirsdag kveld.

Han skrev sitt første innlegg om saken i Aftenposten i august 2007.

Kommentarer