Nesten en million mot krig

Spørsmålet om krig og fred – et rungende nei til Bush krig mot Irak – var et hovedtema på Europeisk Sosialt Forum i Firenze i forrige uke.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

FirenzeAnslagene for antikrigsdemonstrasjonen varierer fra 400.000 til rundt en million. En av arrangørene Vittorio Agnoletti fra den italienske Sosiale Forum-bevegelsen, mener det var mellom 700.000 og 800.000 mennesker i antikrigs-demonstrasjonen sist lørdag.

Under slagordet: Un’altra Europa è possibile – contro il neoliberismo, la guerra e il razzismo, ble Europeisk Sosialt Forum åpnet forrige onsdag på Piazza Santa Croce i Firenze. Blant talerne var Dario Fo og hans kone Franca Rama som leverte bitende sarkasmer og humoristiske kommentarer mot nyliberalistiske og krigshissende politikere. Heidi Giuliani, moren til Carlo som ble drept av politiet i Genova i fjor, deltok også.

Europeisk Sosialt Forum ble avholdt for første gang og er en avlegger av Verdens Sosiale Forum som ble arrangert i Porto Alegre i Brasil tidligere i år. Et av mange viktige spørsmål i den såkalte anti-globaliseringsbevegelsen, er hva som er alternativet til en nyliberal kapitalisme med krig og rasisme. Slagordet «En annen verden er mulig», trenger et konkret innhold, mener mange, og Firenze var stedet for diskusjoner, utveksling av idéer og erfaringer.

Mye å velge mellom

Ved siden av spørsmålet om krig og fred, var det globalisering og liberalisme og menneskerettigheter og demokrati, som var hovedtemaer under forumet. I tillegg til å gå på tettpakkede møter om disse temaene på formiddagen, var det kveldsmøter og rundt 140 seminarer og workshops om forskjellige tema.

Et av disse møtene, «Bevegelsen og politiske partier» med innledere som blant annet Fausto Bertinotto fra det italienske Rifondazione Communista, Vittorio Agnoletto fra den italienske Sosiale Forum-bevegelsen, Bernard Cassen fra Attac i Frankrike og Chris Nineham fra britiske Globalise Resistance var et av de største på hele forumet med visstnok mellom 5.000 og 10.000 mennesker tilstede.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here