Nestekjærlighet

Når subjektivitet er den beste garantien for en objektiv helhet.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 04.04.2006
[7. april 2006] Det spiller ingen rolle om du bekjenner deg til Gud eller Allah. Det er deler av det kristne påskebudskapet du bør få med deg uansett. Nestekjærlighet bør logisk sett gjøre deg til både humanist, feminist og antirasist. Det dreier seg om rettferdighet og forståelse for andre mennesker. Og for oss journalister: en påminnelse om at alle menneskers perspektiver er en like stor del av sannheten.

Skup-konferansen for journalister hadde helga før påske hentet inn Robert Fisk som hovedtaler. Han ses som en kontroversiell journalist og representant for en såkalt subjektiv metode. Det har bakgrunn i at Independents Midtøsten-korrespondent gjennom snart 30 år går utenfor flokken av journalister når han leter etter stoff til sine egne saker. Han sitter ikke på hotellrommet, og han reiser ikke med den amerikanske hæren. Fisk reiser rundt med sine irakiske venner og snakker med sivile i gatene. Dermed tolkes sakene hans som vinklet, som subjektive og som kontroversielle. Fisk settes ofte i kontrast til kravet om journalistisk objektivitet.

Foredraget hans la vekt på å vise at det er den såkalt objektive journalismen som hindrer oss i å se sannheten. Det er ikke han, men resten av pressen, som følger fastsatte vinklinger på sine saker. Kravet om objektivitet brukes for å hindre oss i å gå i dybden og fortelle hvordan enkeltmennesker oppfatter sannheten. Vi bruker makthavernes språk og beskriver de andres overgrep i større detalj enn våre egne. Vi lar allierte soldater bestemme hvor vi går og hva vi får se. Andre vinkler dreier seg sjelden om andre historier, men om vi skal se på våre egne handlinger fra høyre eller venstre.

Da finner Fisk fram sin subjektive rettferdighetssans og ser på Vestens handlinger utenfra. Han vrenger vante problemstillinger på hodet, for å finne ut om det vi tar for gitt kanskje kan være galt. Fisk snakker med mannen og kvinnen i gata og formidler deres perspektiver. Det er nestekjærlighet, det.

Kommentarer