Bestill sommerutgaven her

Nerudas kjærlighet til jorden

Hundrede kærlighedssonetter

Jordbunden kjærlighet viser veien til en universell omsorg.

I en digtsamling skrevet som en hyldest til sin elskede Matilde noterer Pablo Neruda sit forord: «Med stor ydmyghed har jeg udarbejdet disse sonetter af træ; jeg gav dem lyden af denne uigennemsigtige og rene substans, og det er sådan, de bør nå dine ører. Vandrende i skove eller på sandstrande, langs med skjulte søer, ad askegrå udstrakte egne, har du og jeg opsamlet stumper af ren bark, stumper af træ, som var udsatte for vandets og vejrets ustadighed.» En sonette er et digt på fjorten linjer med en særlig logisk-retorisk opbygning med præmissen beskrevet i første kvartet (fire linjer), som i en billedlig form udvides i anden og gerne tredje kvartet for så at munde ud i en afsluttende eller konkluderende del. Trods sonettens logiske opbygning opleves Nerudas sonetter som en tankefuld poetisk dialog han fører med sig selv, sin kone og det chilenske folk.

Jorden. Jorden og tingenes slitage forklarer fundamenterne for hans kærlighed. På en forunderlig og præcis måde forbinder Neruda sanselige beskrivelser af Matilde med en universel omsorg for det araucanske landskab. Der er noget hedensk over denne hyldest til kærlighedens jord og steder. Som om Neruda leder efter sin sjæl ude i verden, sjælen som en masse der via tyngdekraften trækkes mod sin ækvivalens i den fysiske verden.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -
Alexander Carnera
Carnera er frilansskribent, bosatt i København.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
Corona / De mere positive aspekter ved CoronaIntet har jo hast mere. Sygdom, død og økonomisk ruin er pandemiens markante spor, men i corona-tiden opstår også erkendelse og indsigt, som vi bør tage med os videre.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte