Nektet visum til brobyggerarrangement i Norge


Den palestinske fredsaktivisten Jaber Arar var på vei til Norge for å holde foredrag under en markering til støtte for fred mellom israelere og palestinere, men slipper ikke inn i landet. «Ironisk at Norge sier nei,» mener arrangørene.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-05-12

Fredag markerer Israel sin selvstendighet fra 15. mai i 1948. For palestinerne ble denne dagen starten på en katastrofe – eller nakba, som er det arabiske ordet for katastrofe. I løpet av året som fulgte ble nærmere 750 000 palestinere fordrevet fra landområdene sine, og 530 palestinske landsbyer ble tømt.

Fredsaktivisten Rabea Arar understreker at det er viktig å huske dette aspektet ved historien. «Snart kommer den norske statsministeren til å sende sine gratulasjoner til Israel i forbindelse med markeringen av staten. Vi som palestinere trenger også å vise denne siden av det som skjedde. Det er veldig viktig at vi ikke glemmer hvilke konsekvenser 1948 fikk for palestinerne,» sier Arar til Ny Tid.

Sammen med Angel Robin Fox har han grunnlagt den norske versjonen av den globale bevegelsen One State Embassy. Organisasjonen jobber for fredelig sameksistens mellom israelere og palestinere, også i et globalt perspektiv. Gjennom kunst- og kulturutveksling tar de sikte på å skape møteplasser mellom israelere og palestinere. Det norske initiativet ble til etter et tilfeldig møte etter arrangementet MOTforestillinger, som ble arrangert på Nordic Black Theatre i januar. Nå inviterer de i samarbeid med blant annet Palestinakomiteen til arrangementet One State Act Café den 14. mai.

«Det er ironisk at en statsløs mann ikke får komme inn i Norge for å delta på et arrangement om å bygge broer og å bryte ned grenser.»             Rabera Arar

«Vi så behovet for en plattform der man kan legge til rette for en åpen dialog mellom mennesker med ulik bakgrunn, ulikt ståsted og ulike oppfatninger. One State Act Café er et steg på veien til en slik plattform,» sier Angel Robin Fox til Ny Tid.

Arrangementet har undertittelen «Art & Activism in Historic Palestine», og elleve kunstnere og aktivister – blant annet fra Israel og Palestina – er inviterte til å delta. Fox understreker viktigheten av å stå sammen mot urettferdighet. «Aktivisme og kunst er måter å overskride grenser på, og på denne måten forandre virkeligheten. Uansett hvem vi er, og hvor vi befinner oss i verden, må vi kjempe mot urettferdighet og ulikhet i alle former,» sier Fox.

Abonnement kr 195/kvartal

Avslag. Et av de planlagte innslagene under markeringen var et foredrag av den palestinske fredsaktivisten Jaber Arar, som har vært aktiv fredsaktivist i over 40 år. Sammen med en israelsk psykiater skulle …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?