Nektet å la seg temme

Når Kareem Amer forteller folk at han har sittet fire år i fengsel på grunn av blogging, reagerer mange med å heve brynene. «Av og til får jeg inntrykk av at folk i Norge tror blogging handler om de små tingene i hverdagen,» sier han. «For meg handlet det om å kunne skrive det jeg […]

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-05-26

Når Kareem Amer forteller folk at han har sittet fire år i fengsel på grunn av blogging, reagerer mange med å heve brynene. «Av og til får jeg inntrykk av at folk i Norge tror blogging handler om de små tingene i hverdagen,» sier han. «For meg handlet det om å kunne skrive det jeg ville uten å bli sensurert.»

Kareem ble født i 1984 og vokste opp i en religiøs, salafiorientert og streng familie i Aleksandria. Da han var 20, begynte han å studere jus ved det islamske Al-Azhar-universitetet.

«Jeg opplevde så mye urettferdighet og undertrykkelse av menneskene rundt meg at jeg til slutt ikke kunne gå rundt og tie stille om det,» sier Amer om hvordan uttrykksbehovet hans vokste seg sterkere. «Min far ga ikke søstrene mine noe valg når det gjaldt hijab – de måtte gå religiøst korrekt kledd fra de var små. Nå, når de er voksne, får de ikke gå alene ut av huset. Det er ikke greit å behandle andre mennesker på den måten.»

Men det kom noe godt ut av det, mener Amer. «Presset på å ta islamske jusstudier ga meg avsmak for religiøse autoriteter. Hver gang faren min snakket negativt eller nedsettende om en forfatter, og det gjorde han ofte, fikk jeg en ubeskrivelig trang til å lese nettopp den forfatterens bøker,» forteller han. «Hjemme hos oss var det ikke engang tillatt å ha vanlige aviser og blader – de var umoralske. En dag kom jeg hjem med et ungdomsmagasin som het ’He and she’. Faren min rev det i fillebiter. Moren min mente at tv var den enøyde antikrist som nevnes i Koranen.»

Amer forteller at det var en milepæl å fylle 16 år – da kunne han gå på biblioteket alene. «I Egypt må du ha eget ID-kort for å slippe inn på biblioteket, og det får du ikke før du er 16. Men fra da av bodde jeg så å si på biblioteket, og leste absolutt alt jeg ikke fikk lese hjemme eller på Al-Azhar. Så du kan si at familien min gjorde meg en tjeneste og viste meg vei i livet, selv om det ikke var den veien de pekte på.»

Abonnement halvår kr 450

Lukkede aviser. Helt fra Kareem var liten gutt fikk han høre mye hatpropaganda om USA – en avskrivning som fungerte på samme måte som tilfellet var med bøker og populærkultur. «Jeg ble veldig interessert i USA! Jeg husker at en av propagandakassettene jeg hørte da jeg var ti år gammel, tok for seg noe som ble kalt ’barnevernet’. Predikanten som talte fortalte med forferdelse at i USA kunne et barn som ble slått av foreldrene, ringe etter hjelp fra andre …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.