Nekrasov: «Magnitskij var ingen varsler»

I forbindelse med Ny Tids sak om filmen The Magnitsky Act understreker regissør
Andrei Nekrasov i dette tilsvaret at Magnitskij ikke ble drept, men døde av forsømmelse.

Ny Tid påstår i februar at de har oppdaget dokumenter som gjør at de kan avsløre feil i dokumentarfilmen The Magnitsky Act – Behind the Scenes. Journalist Øystein Windstad unngår beleilig det faktum at alle dokumentene de omtaler, er detaljert gjennomgått i filmen, i tillegg til svært mange andre forhold.

Den rettsmedisinske rapporten Windstad refererer til for å underbygge at Sergej Magnitskij ble banket opp i fengsel, sier tydelig at Magnitskij døde av kardiomyopati, en tilstand assosiert med diabetes og hepatitt. Hverken min film eller russiske myndigheter har noensinne benektet at Magnitskijs håndledd hadde blåmerker og skrubbsår, men disse var åpenbart forårsaket av håndjern.

De andre blåmerkene på Magnitskijs hender befant seg på de innerste knokene – ikke på fingrene, slik Windstad påstår. Dette indikerer selvskading, og i filmen viser jeg at Magnitskijs advokat Dmitrij Kharitonov kort etter klientens død sier at blåmerkene på knokene var resultat av at Magnitskij slo på en metalldør. Kharitonov var en del av Bill Browders team, og var også advokaten til Magnitskijs mor. Han kan ikke mistenkes for å ha vridd på fakta til fordel for myndighetene.

Den rettsmedisinske rapporten som hverken Browder eller Windstad betviler, har følgende konklusjon om blåmerkene: «Disse skadene anses ikke å ha vært skadelige for helsen, og har ikke hatt innvirkning på årsaken til Magnitskijs død.»

Europarådets spesialrapportør i Magnitskij-saken Andreas Gross sa til kamera at Magnitskij ikke ble drept, men døde som følge av forsømmelse.

Nevner ikke vold. Windstad bruker uttrykket «i direkte kontrast» når han omtaler de russiske dokumentene og filmens konklusjoner. Dette er åpenbart feil, og gjør at vi stiller spørsmål ved Ny Tids motivasjon. Det er påfallende at Windstad ikke nevner uoverensstemmelsene mellom Browders påstander og sakens kriminaltekniske funn.

Ble ikke journalisten imponert av Browders historie om at Magnitskij ble slått i hjel på cellen av åtte opprørspolitifolk, når til og med den amerikanske rettsmedisinske rapporten som ble bestilt av Browder, oppgir at Magnitskij døde som følge av hjertesvikt og ikke nevner noen voldsutøvelse?

Browder påstår at Magnitskij ble torturert i «358 dager», mens faktum er – som jeg påpekte for Windstad – at Magnitskij satt i en «eliteblokk» i Matrosskaya Tishina-fengselet i tre måneder. Det var også her magnaten Khodorkovskij satt i fangenskap. Som vist i filmen skriver Magnitskij at han frem til 26. juli 2009, altså i løpet av åtte måneders forvaring, ble godt behandlet av legene.

Jeg fordømmer det russiske fengselssystemet. Magnitskijs fengselsforhold har imidlertid ingen logisk kobling til historien om tyveriet, som er det sentrale for vår filminnspilling. Denne koblingen er en villfarelse, beregnet på å føre oppmerksomheten vekk fra store uforenligheter i Browders påstander – som at Browder ikke hadde kontroll over selskapene sine, som ble brukt til å stjele penger fra den russiske sentralbanken.

Misvisende. Windstad omtaler «en offisiell rapport om Magnitskijs arrestasjon og død» fra juli 2011. Men dokumentet journalisten henviser til, er faktisk kalt «en midlertidig/innledende konklusjon». Det er på fem sider og er ikke datert.

Her er det én setning som nevner en «mistanke» om voldsbruk, men uten henvisninger til kriminaltekniske bevis. Og viktigst av alt: Kirill Kabanov (én av tre personer bak rapporten) innrømmet under ed i amerikansk rett at all informasjon han hadde om saken da den foreløpige konklusjonen ble underskrevet, kom fra Browder.

Jeg fordømmer det russiske fengselssystemet. Magnitskijs fengselsforhold har imidlertid ingen logisk kobling til historien om tyveriet.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.