Nedtoner Norges rolle

- Vi visste om Støre, sier Taliban-leder til Ny Tid. Men afghanske eksperter anser ham som en skrytepave, knytter mandagens Serena Hotell-angrep til al-Qaida, og nedtoner Norges betydning.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 18.01.2008

– Vi gjorde det, hevder den påståtte Taliban-talsmann Zabihullah Mujahed overfor Ny Tid.

Vi snakket med ham over telefon i Kabul tirsdag kveld, et drøyt døgn etter at tre Taliban-opprørere klokka 18.30 mandag kveld stormet Serena Hotel, Kabuls eneste femstjerners hotell. Minst sju mennesker døde etter at talibanerne i politiuniform angrep med selvmordsbelter og rifler. De kom seg inn i hotellobbyen og skjøt vilt rundt seg. Angrepet mot utlendingene er det første i sitt slag siden Taliban-opprøret startet for drøyt seks år siden.

De drepte var minst tre personer fra Afghanistan, minst én fra USA, en spainstruktør fra Filippinene, en fransk kvinne og en norsk journalist (Dagbladets Carsten Thomassen, red. anm.), ifølge Afghanistans utenrikspolitiske talsmann Sultan Ahmad Baheen. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre var i samtaler med en afghansk feministleder da angrepet skjedde, men er usåret og nå tilbake i Norge.

Også overfor andre medier har Mujahed de siste dagene hevdet at han sto bak mandagens Serena-angrep. Han gjør ofte dette, ved selv å ringe opp til journalister i Kabul. Men Mujaheds påstander viser seg ofte å være overdrevne eller feil. Fra et ukjent sted forteller han nå til Ny Tid at angrepet på luksushotellet, som er delvis eid av norske, statlige investeringer, at «vi visste at Norges utenriksminister var der på tidspunktet for angrepet».

Han sier at formålet med angrepet var å fortelle toppdiplomater fra Norge og andre allierte, som støtter Kabul-regjeringen mot Taliban, at «vi kan angripe dere mer enn dere kan drepe oss».

Avviser Norge-kobling

– Med dette angrepet ønsket vi i Taliban å gi et budskap til vestlige makter, påstår Mujahed.

– Budskapet vi ville gi var: «Hei, se, vi eksisterer i Afghanistan som en realitet. Vår hånd og makt når ut overalt, og vi kan ramme dere hvor som helt i Afghanistan, selv hvis dere gjemmer dere bak festninger og vakter», uttaler opprørstalsmannen.

– Men hvis dere visste at Støre var på hotellet, hvorfor gikk dere ikke spesifikt til angrep på ham da?

– Kanskje fordi han ikke viste seg der da angrepet skjedde. Men han har fått budskapet vårt. Det er nok for oss, uttaler Mjahed.

Men afghanske myndigheter benekter at det er noen forbindelse mellom hotellangrepet og det at Støre var på besøk. Afghanistans etterretningssjef Amrullah Salah sier til Ny Tid at Taliban ved å velge å angripe Serena – et symbol på sikkerhet og internasjonal tilstedeværelse, rett ved siden av presidentpalasset – ville vise at de eksisterte.

– Jeg er sikker på at Norges utenriksminister ikke var målet, men snarere hotellet, sier Baheen, Afghanistans utenrikspolitiske talsmann, til Ny Tid.

Taliban-flaks

I innenriksdepartementet, som håndterer politisaker, formulerer de seg på denne måten:

– Akkurat nå vet vi ikke om angrepet er knyttet til Støre. Men det er indikasjoner på at det ikke var rettet mot ham. Jeg tror heller at det var en tilfeldighet, men en kommende granskning vil kaste mer lys over dette, sier talsmann Zemarai Bashary.

Et medlem av Afghanistans nasjonale sikkerhetsråd – han vil være anonym av sikkerhetshensyn – forteller til Ny Tid at han også tror det var tilfeldig at også norske diplomater var tilstede under angrepet.

– Jeg vil vi si at det bare var «flaks» for Taliban at utenriksministeren var tilstede. Det gjør at de får mye omtale i internasjonale medier, uttaler kilden.

Norge har omtrent 500 soldater i den Nato-ledede Isaf-styrken, mindre enn én prosent av de over 50.000 soldatene i Afghanistan. Norges styrker er involvert i sikkerhet og gjenoppbygging i det relativt fredelige Nord-Afghanistan, mens canadiske, britiske, hollandske, danske og amerikanske soldater nærmest daglig driver krigføring mot Taliban i Sør-Afghanistan.

– Jeg mener at Norge ikke har en stor nok rolle i Isaf til å bli angrepet på denne måten, sier Afghanistans etterretningssjef.

Han argumenterer for at angrepet var planlagt av den al-Qaida-tilknyttede islamisten og militærlederen Mulla Abdullah, som holder til i Pakistans stammeområde Miranshah.

– Abdullah beordret for to måneder siden de fire mennene å angripe Serena-hotellet, uttaler Salah. Han siterte etterretningsrapporter fra hans departement, noe som ytterligere svekker teorien om at Støres besøk var bakgrunnen for angrepet.

Tilsto angrepet

Salah opplyser at en mann, identifisert som Homayun, slapp av de tre angriperne nær hotellet. Den ene mistet livet da bombebeltet plutselig eksploderte rett før han kom til lobbyen. Taliban-angriperen som klarte å komme inn i lobbyen, på vei mot treningsrommet og drepte de fleste, blir identifisert som «Salahuddin». Han skulle etter planen utløse selvmordsbeltet der, «men av en eller annen grunn ombestemte han seg og sprengte ikke bomben sin», sier Salah.

Sikkerhetsstyrkene klarte derfor å fange Salahuddin under raidet av hotellet, noe som medførte at sjåfør Homayun og to andre ble tatt kort tid etter.

Onsdag var Salahuddin tilbake på Serena under åstedsbefaringen, og han skal da ha tilstått angrepet og drapene. ■

Oversatt og oppdatert av Dag Herbjørnsrud

Kommentarer