NAZIH SALAME

Det er galt av Jonas Gahr Støre å gi Hizbollah skylden for krigen i Libanon, mener Nazih Salame, leder i Libanesisk forening.

Ny Tid

Hva synes du om Norges håndtering av situasjonen i Libanon?

– Regjeringen har ikke gjort så mye som den burde. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har gitt Hizbollah skylden for krigen. Det er feil, og vi ber han se mer på arabiske nyhetskanaler og CNN, og ikke bare norske medier Fra den norske befolkningen har jeg fått mye støtte. Flere nordmenn har ringt og sagt de er bekymret for Libanon og libanesere i Norge.

Hva bør regjeringen gjøre?

– Norge burde legge press på Israel. Det kan utenriksministeren hvis han vil. Vi har takket for fordømmelsen som Norge kom med av massakren i Qana, men Norge kan gjøre mer.

Hvordan opplever libanesere i Norge situasjonen i hjemlandet? –

De opplever det veldig sterkt og trist. Vi synes det som skjer er helt forferdelig. Alle libanesere i Norge har slektninger i Libanon. Vi gjør så mye vi kan for å støtte dem.

Men er det riktig av Hizbollah å gjemme seg bak sivile?

– Det er ikke riktig, men hva vil du de skal gjøre? De forsvarer seg. Til nå er over 700 drept i Libanon, de fleste barn. I Israel er 10-15 mennesker drept. Det er ille, men det rettferdiggjør ikke Israels angrep på sivile. Israel har ødelagt hele Libanon.

Hizbollah har hatt regelmessige aksjoner mot Israel siden de trakk seg ut av Libanon i 2000. Var det riktig av Hizbollah å gjennomføre angrep på Israel?

– Ja, fordi Israel har holdt libanesiske fanger i 28 år. Personene som Hizbollah har fanget, er soldater og ikke sivile. Israel dreper sivile.

Hvordan mener du norsk media har dekket konflikten? – Mediene gir Hizbollah skylden, uten å skrive om hva Israel gjør i Libanon. Jeg sier ikke at mediene skal forsvare Hizbollah, men at de også skal skrive om at Israel tar gisler og bomber alle veier. Israel har drept tre libanesiske soldater, selv om den libanesiske hæren ikke er involvert. Ingen har skrevet om det.

Nasih Salame ble intervjuet av Mikal Hem (mikal@nytid.no)

Libanesere i Norge:

  • Det er 2000 libanesere i Norge.
  • Libanesisk forening har 750 medlemmer.
  • Fra 31. juli demonstrerer representanter for Libanesisk forening foran Stortinget mot Israels krigføring i Libanon.
  • Demonstrasjonene vil finne sted hver dag fram til krigen i Libanon er over.
Kommentarer
DEL