Naturressursenes forbannelse


Norsk oljeselskap nekter å opplyse hvor mye de betaler for å bore i Ekvatorial Guinea.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2005-09-07

Det Norske oljeselskap, DNO, er inne på eiersiden med fem prosent i blokk P offshore i det vestafrikanske landet Ekvatorial Guinea. Selskapets eierandel er fem prosent. Avtalen med myndighetene i landet ble inngått i april i fjor sammen med amerikanske Ocean Energy (nå Devon), som er operatør, malaysiske Petronas Carigali Eq. Guinea og nigerianske Atlas Petroleum (Int) Ltd. Det statlige oljesleskapet GEPetrol har 20 prosent i blokken.

En etterforskning gjennomført av det amerikanske senatet i fjor avdekket at landets president, Teodoro Obiang Nguema og hans familie, har stukket unna minst 35 millioner dollar de siste ti årene. Pengene stammer fra landets petroleumsindustri. Mye av pengene har aldri vært utenfor USA, men blitt overført direkte fra oljeselkapene til presidentens egne konti. Ved ett tilfelle ble 11,5 millioner dollar betalt inn til presidentens konti, i form av kontanter, ifølge FNs nyhetstjeneste Irin.

Opp til myndighetene

DNO meldte i slutten av august at prøveboring i blokken har gitt indikasjoner på at brønnen kan inneholde olje. Informasjonsdirektør i DNO, Helge Eide, ønsker ikke å si så mye om de økonomiske sidene ved DNOs satsing i landet.

– Hva har DNO betalt for å delta i blokk P i Ekvatorial Guinea?

– Generelt kommenterer vi ikke enkelttransaksjoner, og ønsker derfor heller ikke å kommentere denne spesifikt. Konsesjonen med myndighetene i landet innebærer at DNO sammen med de øvrige partnerene har forpliktet seg til å kjøpe tilgjengelig seismikk samt bore to brønner. Det var i den andre av disse to brønnene vi i sommer rapporterte om resultater fra boringen som kan tyde på et mulig oljefunn, opplyser Eide.

Abonnement kr 195/kvartal

– Hvilken skattesats opererer landet med overfor petroleumsselskaper?

– Jeg kan heller ikke helt presist anslå skattesatsen i dette tilfellet, men betingelsene er ganske typiske når det gjelder produksjonsdelingsvataler, som for eksempel våre konsesjoner i Yemen. En vanlig ordning er da at etter at selskapene har fått betalt tilbake sine investeringskostnader, så går 65 – 70 prosent til myndighetene og 30 – 35 prosent til oljeselskapene, påpeker Eide.

– Ifølge Det internasjonale pengefondet, IMF, går kun 15 – 30 prosent til myndighetene i Ekvatorial Guinea?

– Dette er muligens en del av den totale skattesatsen på inntekter fra oljeproduksjonen, som samlet blir på nivå som for andre …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?