Naturen i menneskets blindsone


EN BESJELET NATUR? I filosofen Arne Johan Vetlesens nye bok er miljøproblemene et symptom på at vår tenkemåte er helt gal. Må vi kanskje åpne oss for at alt omkring oss er besjelet?

Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.
Email: andersdunker.contact@gmail.com
Publisert: 2020-03-04
       
Cosmologies of the Anthropocene
Forfatter: Arne-Johan Vetlesen Routledge
Forlag: , Storbritannia

Som Vetlesens forrige internasjonale utgivelse The Denial of Nature (2015) setter denne boken en usedvanlig filosofisk argumentasjon i dialog med samtidens miljøtenkere og miljøfilosofiens klassikere. Der den forrige boken avsluttet med spørsmålet om naturens sjel og egenvilje, utvides diskusjonen i Cosmologies of the Anthropocene. Utgangspunktet er Freya Mathews#’ økologiske revitalisering av begrepet panpsykisme i boken #The Ecological Self# (1991).

Panpsykismen er det syn at psyke eller sjel er over alt og i alt. Som Mathews søker Vetlesen en spontan nærhet til omgivelsene hos folk som lever på førmoderne måter – utforsket og rapportert innen antropologien og dens seneste teoretiske utviklinger. …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn