Russiske RS-24-missiler under en militærparade i Moskva i fjor. Nå ruster Russland opp med testutskytninger og nye missiler. FOTO: AFP PHOTO / POOL / HOST PHOTO AGENCY RIA NOVOSTI

Nato viser muskler

Vil dommedagsklokken rykke nærmere tolv? Russland forbeholder seg retten til å bruke atomvåpen, og  Nato ruster nå opp langs Russlands grenser. 

Avatar
Email: rs@middleoak.org
Publisert: 18.02.2016

Nato-alliansen har opplevd indre strid flere ganger tidligere: I 2003 med Irak-invasjonen, og i 2011 med Libya-krigen. Begge ganger mislyktes forsøkene på å få Nato til formelt å ha kommandoen. Samtidig viser meningsmålinger at betydelige deler av befolkningen er imot å bruke militærmakt for å hjelpe et annet Nato-land. Hva skjer dersom Nato-alliansen mister sin legitimitet?

Hurtighet og mer effektiv militær beslutningstakning var blant reformforslagene da forsvarsministrene møttes i Brussel den 10.–11. februar for å diskutere alliansen. En mulighet som vurderes er å gi Natos generalsekretær stående mandat til å aktivere medlemslandenes militære styrker i en akutt krisesituasjon, ifølge Matthias Dembinski, seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet i Frankfurt (PRIF).
«Man kan tenke seg prosedyrer der generalsekretæren vil være i stand til å gi ordre. I en krig vil øverstkommanderende for Europa, SACEUR, ha kommando over alle Nato-styrker, men man kan også se for seg at generalsekretæren vil ha et stående mandat til å aktivere styrkene. Men det vil være opp til hver enkelt lands regjering å beslutte når første skudd skal løsnes,» sier han.
Et av de mest aktuelle scenariene som blir diskutert, er en krise i Baltikum initiert av den russiske minoriteten i landene, eller aksjoner gjennomført av russiske agenter.
«I en slik situasjon kan man regne med en rask beslutning om å sende forsterkninger. Det vil signalisere besluttsomhet. Hvis generalsekretæren kan ta en slik beslutning, vil det skape fortgang i Natos respons og forhindre potensielle langvarige diskusjoner i Det nordatlantiske råd.»
Men ville det ikke også bety at den demokratiske prosessen ble kortsluttet?
«Riktig, og det er derfor dette er et svært sensitivt spørsmål. Jeg har ikke fulgt dette tett, men jeg tror ikke det er tatt noen beslutning ennå. De fleste land vil beholde kontrollen, og de vil nøle veldig med å delegere makt til Natos generalsekretær.»
Hvis mer beslutningsmyndighet var lagt i de militæres hender, vil ikke det øke faren for uforutsett maktbruk?

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer