Nasjonalisme i regnbuefarger 

Anna-Maria Sörberg: Homonationalism Leopard förlag. Sverige

Vestlige høyrepopulister har i senere år blitt mer homovennlige, og toleranse og likestilling er i ferd med å bli en ny konfliktlinje. 

Homonationalism

Anna-Maria Sörberg

Leopard förlag

Sverige

Boken begynner med en beretning fra et av forfatterens første møter med det skeive utelivet i Stockholm på midten av 1980-tallet, da hun skulle komme ut av skapet for første gang. Hun og andre homofile var samlet i en falleferdig bygning i et utkantstrøk, mens aidsepidemien, eller homopesten, som den ofte ble kalt, herjet som verst. Sörberg beskriver en temmelig marginalisert forsamling avvikere, som hun både syntes synd på og kjente skam over å skulle bli assosiert med. Siden den tid har toleransen overfor homofile og lesbiske tilsynelatende eksplodert i den vestlige verden, både når det gjelder formelle rettigheter og kulturell anerkjennelse, og aksept for homofile, lesbiske og likestilling er blitt en viktig del av mange vestlige nasjoners selvbilde.

Høyreekstrem omfavnelse. De siste årene har nasjonalistiske grupperinger og høyrepopulister, som historisk har stått for et kristenkonservativt verdisyn, frontet seg som mer homovennlige. Front National i Frankrike er et talende eksempel på dette. De har en tydelig kristenkonservativ forankring, samtidig som de ikke nøler med å beskylde muslimer for å være homo- og kvinnefiendtlige og en trussel mot verdier de selv tidligere har kjempet mot. Her hjemme har Fremskrittspartiet – noe nølende – lagt bort motstanden mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, mens det høyreekstreme partiet English Defence League vakte oppsikt da de dukket opp i en pride-parade med sitt nyopprettede nettverk for homofile. Muslimer og ikke-vestlige innvandrere, derimot, har ikke kommet på samme nivå som Vesten. Slik lyder hvertfall den homonasjonalistiske argumentasjonen.

Omgitt av maskuline lesber i lakk og lær kan lederen for de kristenkonservative til stor jubel proklamere at partiet endelig har omfavnet den kjønnsnøytrale ekteskapsloven.

Parallelt med økt anerkjennelse for mange homofile har muslimer for alvor blitt utpekt som en hovedtrussel mot Vesten i kjølvannet av 11. september, og kultur har i større grad blitt trukket frem som forklaringsfaktor. En viktig del av dette skremselsbildet handler om at muslimer er imot rettigheter for homofile og kvinner, og dette brukes til å forsvare en strengere innvandringspolitikk. Det er ubehagelig å lese om hvordan viktige kampsaker som inkludering og likestilling blir brukt til å legitimere høyrepopulistiske kampsaker, og gjort til en sak som skal skille «oss nordmenn» fra «de andre».

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.