Bestill sommerutgaven her

Nasjonale følelser blir butikk

Heroes
Regissør: Köken Ergun
(Tyrkia, Australia)

GALLIPOLI: Minne-markeringene over slaget ved Gallipoli i Tyrkia under første verdenskrig gir grobunn for både nasjonalisme og business.

Tidlig om morgenen, mens det fremdeles er mørkt, står en rad med unggutter ikledd T-skjorter med påskriften «Bestefar, jeg er her» og venter på tur til noe som likner et velsignelsesritual. En etter en får de smurt en grønn masse utover hodet – de er klare til å begynne på lojalitetsmarsjen i fotsporene etter tyrkiske soldater som for over 100 år siden bega seg til fronten under første verdenskrig. Ikke langt unna befinner også australske og newzealandske turister seg – mange med gule eller grønne hodeplagg (grønt er den ene av Australias nasjonalfarger) – som besøker gravsteder og går opp en bakke mot et minnesmerke «for å kjenne på lidelsen de [forgjengerne] følte».

Minnesmerket for slaget ved Gallipoli – også referert til som slaget ved Çanakkale eller Gallipoli-felttoget – hvor tyrkerne beseiret styrkene fra Australia og New Zealand under første verdenskrig, har resultert i liknende minnemarkeringer på begge sider.

I Heroes filmer Köken Ergun minnemarkeringene for den viktige hendelsen for tyrkerne på den ene siden, og for de allierte styrkene – representert ved australske og newzealandske hæravdelinger (ANZAC) – på den andre.

Spontant preg

I den allierte kampen mot det osmanske imperiet var kontrollen over stredet ved Dardanellene avgjørende for angrepet på hovedstaden Konstantinopel, nå Istanbul. Etter et mislykket forsøk på å sikre stredet fra sjøen bestemte de seg for å prøve å erobre byen fra landsiden.

- annonse -

Tyrkia seiret, og hendelsen betraktes som starten på det som ble Mustafa Kemal Atatürks kamp for uavhengighet fra det osmanske riket og etableringen av det som skulle bli til en moderne sekulær tyrkisk stat. (De religiøse konnotasjonene vi aner i Erguns film i dag, ville nok fått Atatürk til å heve et øyenbryn eller to.)

De tyrkiske turguidene forvandler hver eneste av de mange tyrkiske
anekdotene til fargerike og dramatiske historier.

For å observere måten både tyrkerne og representantene for de allierte markerer minnet over dem som falt under slaget på, ble videokunstneren Ergun med på busstur med to turistgrupper.
. . .


Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

willemienwsanders@gmail.com
Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
Corona / De mere positive aspekter ved CoronaIntet har jo hast mere. Sygdom, død og økonomisk ruin er pandemiens markante spor, men i corona-tiden opstår også erkendelse og indsigt, som vi bør tage med os videre.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Når Klaus Schwab, grunnleggeren av World Economic Forum, introduserer den fjerde industrielle revolusjon (Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution), og når Elon Musk, gründeren bak suksessen Tesla, pluss konsernsjef for Facebook Mark Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
Kortfilm / Stolen Fish, … (av Gosia Juszczak, …)Med svært ulike innfallsvinkler viser to av dokumentarene på Kortfilmfestivalen hvor forstemmende langt unna vi er en bærekraftig utvikling.
Modernisme / Carsten Boysen: En rettferdig boligpolitikk, … (av Jon Guttu, …)Kan dagens usosiale by- og boligsituasjon trenge mer modernisme? To bøker aktualiserer en fremskrittstro på at samfunnet kan endres til det bedre.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte