Heroes Regissør Köken Ergun

Nasjonale følelser blir butikk


GALLIPOLI: Minne-markeringene over slaget ved Gallipoli i Tyrkia under første verdenskrig gir grobunn for både nasjonalisme og business.

Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.
Email: willemienwsanders@gmail.com
Publisert: 2019-09-25
Heroes

Köken Ergun (Tyrkia, Australia)

Tidlig om morgenen, mens det fremdeles er mørkt, står en rad med unggutter ikledd T-skjorter med påskriften «Bestefar, jeg er her» og venter på tur til noe som likner et velsignelsesritual. En etter en får de smurt en grønn masse utover hodet – de er klare til å begynne på lojalitetsmarsjen i fotsporene etter tyrkiske soldater som for over 100 år siden bega seg til fronten under første verdenskrig. Ikke langt unna befinner også australske og newzealandske turister seg – mange med gule eller grønne hodeplagg (grønt er den ene av Australias nasjonalfarger) – som besøker gravsteder og går opp en bakke mot et minnesmerke «for å kjenne på lidelsen de [forgjengerne] følte».

Minnesmerket for slaget ved Gallipoli – også referert til som slaget ved Çanakkale eller Gallipoli-felttoget – hvor tyrkerne beseiret styrkene fra Australia og New Zealand under første verdenskrig, har resultert i liknende minnemarkeringer på begge sider.

I Heroes filmer Köken Ergun minnemarkeringene for den viktige hendelsen for tyrkerne på den ene siden, og for de allierte styrkene – representert ved australske og newzealandske hæravdelinger (ANZAC) – på den andre.

Spontant preg

I den allierte kampen mot det osmanske imperiet var kontrollen over stredet ved Dardanellene avgjørende for angrepet på hovedstaden Konstantinopel, nå Istanbul. Etter et mislykket forsøk på å sikre stredet fra sjøen bestemte de seg for å prøve å erobre byen fra landsiden.

Tyrkia seiret, og hendelsen betraktes som starten på det som ble Mustafa Kemal Atatürks kamp for uavhengighet fra det osmanske riket og etableringen av det som skulle bli til en moderne sekulær tyrkisk stat. (De religiøse konnotasjonene vi aner i Erguns film i dag, ville nok fått Atatürk til å heve et …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)