Bestill høstutgaven her

Nasjon Europa

Med valgresultatet i Italia i mars som utgangspunkt, beskriver den italienske marxistteoretikeren Franco Berardi de nasjonalistiske og rasistiske strømningene han ser i dagens Europa.

Den europeiske union (EU) ble unnfanget som et postnasjonalt prosjekt. Det var kun en liten (fascistisk) minoritet av folkeopinionen i Europa som i de påfølgende tiårene refererte til Europa som én nasjon. Det postnasjonale prosjektet har imidlertid raknet, og veket plass for Europas nye identitet som en hvit nasjon.

Valget i Italia i mars markerte et nytt og muligens avgjørende kapittel i oppløsningen av det som en gang var EU, og fremhevet hvordan det post-nasjonale prosjektet nå er blitt forvandlet til en europeisk nasjon i permanent rasekrig. Helt siden Maastricht avtalen har EU fungert som en neoliberalistisk innretning som overfører ressurser fra samfunnet til det økonomiske systemet. 25 år med monetaristisk politikk rettet mot demonteringen av velferdsstaten og nedgradering av trygge arbeidsforhold har gitt en uunngåelig konsekvens: en stadig økende kritikk av det europeiske prosjektet – en kritikk som oftest er basert på nasjonalisme knyttet til det impotente raseriet til dem som lider under den sosiale nedverdigelsen.

Økonomisk utarming

I de fleste europeiske land protesterer befolkningen mot den globaliserte og neo-liberale politikken, og da spesielt mot Fiscal Compact: ileggelsen av en gjeld som bryter ned alt sosialt liv og flytter kapitalen over til banksystemet. I starten – fra 2011 til 2015 – kom denne motstanden til uttrykk gjennom sosial opposisjon: den spanske acampada-protesten, Occupy-bevegelsen og til slutt det greske referendumet mot Troikaens . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

franco@nytid.no
Bernardi er filosof, forfatter og aktivist, bosatt i Italia.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte