Narrene i New Yorks gater

Helen Levitts utstilling viser hvordan livet i New York Citys gater i det nittende århundre kunne være lek og moro – særlig for de minste.

Pinar Ciftci
Ciftci er skribent og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 03.12.2018

Utstilling: Helen Levitt
Albertina-museet i Wien, Østerrike
Til 27. januar 2019

Helen Levitt

Utstillingen av arbeidene til den amerikanske fotografen Helen Levitt (1913–2009) på Albertina-museet i Wien fremstiller et humoristisk, surrealistisk og lekent kunstnerskap, med bilder knipset på gatene i de fattige nabolagene Harlem og Bronx i New York City. Utstillingen rommer arbeider fra Levitts tid som gatefotograf til dokumentarfilmskaper og løfter henne frem som en pioner innenfor fargefotografi.

På midten av 1930-tallet gikk Levitt til innkjøp av et 35mm Leica-kamera – favoritten til Henri Cartier-Bresson (1908–2004) – og begynte å ta bilder av barnekulturen i gatene på Manhattan. Kunstnerskapet hennes er sterkt påvirket av Cartier-Bresson og surrealismen, der komposisjonene hennes inneholder elementer av gåtefulle og humoristiske tilfeldigheter som fremstår som surrealistiske.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer