Bestill sommerutgaven her

Narkostaten som hoppet over demokratiet

Fatos Lubonja
Fatos Lubonja is an Albanian writer who spent a total of 17 years in prisons and forced labour camps during Enver Hoxha's regime. He is the author of a number of books which have been translated into Italian, German, English and Polish. Among other prizes he received the Alberto Moravia Prize for International Literature in 2002 and the Herder Prize for Literature in 2004. Se https://en.wikipedia.org/wiki/Fatos_Lubonja
ALBANIA: Hvorfor støtter Vesten et land som er i klørne på organisert kriminalitet?

Våren 2019 bestemte medlemmer av albanske opposisjonspartier seg for å overgi sine parlamentariske mandater. De hadde bevis for samarbeid mellom organiserte kriminelle og partiet som hadde makten ved forrige valg, og ønsket ikke å bidra til å opprettholde en demokratisk fasade i en narkostat som av avisen The Independent ble kalt «Europas Colombia».

Opposisjonen valgte protester og sivil ulydighet som metode for å øke bevisstheten blant sitt eget folk og hos vestlige politikere. Men fra Brussel kom det en fordømmelse og en tydelig støtte til den sittende regjeringen. Brussels hovedargument kan oppsummeres slik: Dere har gjort fremskritt i retning av vår levestandard, så nå må dere ikke ta et skritt tilbake.

Visestatssekretær Matthew Palmer, nå amerikansk representant for USA i regionen, erklærte i en sending fra en regjeringstro albansk TV-stasjon at enhver politiker som oppfordrer til voldshandlinger under det boikottede lokalvalget, vil forbys adgang til USA. (Omtrent samme holdning har gjort seg gjeldende mot opposisjonens antiautoritære protester i Serbia og Montenegro.)

Støtten som ble gitt til den albanske narkostaten av det vestlige etablissementet, er i hovedsak tuftet på Vestens aversjon mot å erkjenne at nyliberalismen og globaliseringen har sviktet.

Hvordan forklarer man støtten til autoritarisme, korrupsjon og det stadig økende samarbeidet mellom den albanske regjeringen og organiserte kriminelle? Enkelte kritikere peker på utbredelsen av demokratiets «stabilokratier» [stater som jevnlig holder valg, men har autoritære ledere som styrer gjennom uformelle nettverk, red.anm.] som årsak. Andre legger vekt på geopolitiske årsaker, som risikoen for en økt russisk eller tyrkisk innflytelse i regionen.

Det faktum at Albanias regjering har beskyttet Irans mujahedin, er nevnt som forklaring . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Siste artikler

En italiensk bildekavalkade

FOTO: Det skulle gå nærmere femti år før Paolo di Paolos datter fant bildene faren hadde tatt, og konfronterte ham med hans til da ukjente fortid som (italiensk) kjendisfotograf.

Etikk i klimakrisens tid

ØKOLOGI: Til tross for denne bokens gjennomgående kritikk av antroposentrismen kunne man gått enda lenger i å utøve en økosentrisk etikk.

Krigen – og folk flest

I dette nummeret publiserer jeg som NY TIDs redaktør et utvalg artikler som nok reflekterer andre meninger enn dem folk flest har om krigen i Ukraina.

Krigsmotstand med feministisk blikk

UKRAINA: I dette romantiske eventyret med en ren hollywoodsk drøm av en mann står Volodymyr Zelenskyj. Men vi vet at dette kan utvikle seg til en ny verdenskrig.

Krigen om vår virkelighetsforståelse

RUSSLAND/UKRAINA: Journalist Anna Politkovskaja advarte oss mot å leke med ilden. Nå kan vi stille oss spørsmålet: Er vi inne i tredje verdenskrig – eller i den andre kalde krigen? I sin studie av «ikke en tomme østover»-uttalelser etter murens fall viser historieprofessor Mary E. Sarotte hvordan Ukraina og Europa havnet i krig på ny.

Mysteriet Vladimir Putin

SPIN-DIKTATOR: Efter at diktatorer satte deres præg på det 20. århundrede med ubeskrivelige forbrydelser, kan det være svært at forstå, hvordan de autoritære styreformer har fået en tilsyneladende genkomst i vor tid..

Jens Stoltenbergs dag

Det knitrer og spraker i øret til general- sekretæren han våkner fortumlet og fortapt etter en foruroligende drøm og barberer seg nøye og fester grepet om seg...

I retning av det totalitære

PRE-FASCISME: Timothy Snyders lille lærebok Om tyranni – skrevet for samfunn «mellom Hitler og Stalin» – befinner seg mellom patriotisk lydighet og politisk ulydighet. Boken er stadig aktuell.

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.