Narkostaten som hoppet over demokratiet

ALBANIA: Hvorfor støtter Vesten et land som er i klørne på organisert kriminalitet?

Våren 2019 bestemte medlemmer av albanske opposisjonspartier seg for å overgi sine parlamentariske mandater. De hadde bevis for samarbeid mellom organiserte kriminelle og partiet som hadde makten ved forrige valg, og ønsket ikke å bidra til å opprettholde en demokratisk fasade i en narkostat som av avisen The Independent ble kalt «Europas Colombia».

Opposisjonen valgte protester og sivil ulydighet som metode for å øke bevisstheten blant sitt eget folk og hos vestlige politikere. Men fra Brussel kom det en fordømmelse og en tydelig støtte til den sittende regjeringen. Brussels hovedargument kan oppsummeres slik: Dere har gjort fremskritt i retning av vår levestandard, så nå må dere ikke ta et skritt tilbake.

Visestatssekretær Matthew Palmer, nå amerikansk representant for USA i regionen, erklærte i en sending fra en regjeringstro albansk TV-stasjon at enhver politiker som oppfordrer til voldshandlinger under det boikottede lokalvalget, vil forbys adgang til USA. (Omtrent samme holdning har gjort seg gjeldende mot opposisjonens antiautoritære protester i Serbia og Montenegro.)

Støtten som ble gitt til den albanske narkostaten av det vestlige etablissementet, er i hovedsak tuftet på Vestens aversjon mot å erkjenne at nyliberalismen og globaliseringen har sviktet.

Hvordan forklarer man støtten til autoritarisme, korrupsjon og det stadig økende samarbeidet mellom den albanske regjeringen og organiserte kriminelle? Enkelte kritikere peker på utbredelsen av demokratiets «stabilokratier» [stater som jevnlig holder valg, men har autoritære ledere som styrer gjennom uformelle nettverk, red.anm.] som årsak. Andre legger vekt på geopolitiske årsaker, som risikoen for en økt russisk eller tyrkisk innflytelse i regionen.

Det faktum at Albanias regjering har beskyttet Irans mujahedin, er nevnt som forklaring på amerikanernes støtte.
. . .

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- egenannonse -
Fatos Lubonja
Fatos Lubonja is an Albanian writer who spent a total of 17 years in prisons and forced labour camps during Enver Hoxha's regime. He is the author of a number of books which have been translated into Italian, German, English and Polish. Among other prizes he received the Alberto Moravia Prize for International Literature in 2002 and the Herder Prize for Literature in 2004. Se https://en.wikipedia.org/wiki/Fatos_Lubonja

Siste kommentarer:

Folk i lillebyerne

USA:  Hva var Trumps chancer for genvalg i november? Stort feltarbejde giver nyttigt indblik i det segment, der normalt opfattes som hans kernevælgere.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Toppen av et isfjell

SKATT: Panama Papers, Paradise Papers, LuxLeaks og FinCEN gir en pekepinn på det globale omfanget av «skatteplanlegging».

Utruleg!

KOMMENTAR: Øvinga Joint Viking 2021 er spenningsdrivande i ein «ny kald krig».