Når volden kaller

De siste dagenes voldsangrep på strendene i Australia skremmer. Det uunngåelige spørsmålet, som vaker i enhver skandinvavisk bevissthet er: Kan det også skje her i Skandinavia, når bare snøen smelter? De eventuelle parallellene til opptøyene i Paris er allerede blitt streket opp i Aftenposten denne uka. Men det mer spørsmålet er hva som er grensen […]

Ny Tid

De siste dagenes voldsangrep på strendene i Australia skremmer. Det uunngåelige spørsmålet, som vaker i enhver skandinvavisk bevissthet er: Kan det også skje her i Skandinavia, når bare snøen smelter?

De eventuelle parallellene til opptøyene i Paris er allerede blitt streket opp i Aftenposten denne uka. Men det mer spørsmålet er hva som er grensen for at majoriteten også her hjemme vil tillate angrep på uskyldige mennesker i vår midte.

For det skremmende ligger ikke i at noen ungdommer med Midtøsten-bakgrunn visstnok skal ha gått til angrep på to badevakter på Cronulla Beach i Sør-Sydney. Det irrasjonelle og den totalitære trussel mot verdenssamfunnets orden ligger i det faktum at hele 5000 opphissede hvite mennesker sønadag, en uke etterpå, samlet seg til en gigantisk mobb på strendene. De var innkalt av SMS-er på mobiltelefonen som oppfordret dem til å dra til stranden for banke opp “Lebs and wogs”, rasistisk slang for mennesker med forfedre fra Libanon og Midtøsten.

Bak innkallingen stod blant annet høyre-ekstreme grupper, også kjent som ny-nazister.

Det skremmende ligger i hvor mange såkalt “vanlige” australiere som i 2005 lar seg forføre av de mest primitive hevnhandlinger som menneskeslekten, og pattedyrfamilien, kan oppdrive. Mens de ropte “Ingen flere libanesere” og “Aussie, Aussie, Aussie… oi, oi, oi” draperte fulle unge menn seg i det australske flagget mens de gikk til angrep på kvinner, barn og menn som ikke hadde hvit hudfarge.

En muslimsk kvinnes skaut ble revet brutalt av, en annen kvinne ble jaget inn i en butikk, uskyldige menn ble banket opp på åpen gate. 31 ble såret, 16 ble arrestert. Seks politimenn og to ambulansesjåfører ble skadet mens de prøvde å dempe mobben.

Det kriminelle angrepet utført av en håndfull gruppe ble slik besvart med noe langt verre: Den tusendoblede irrasjonaliteten utført av et kollektiv, en sekt styrt av fascimens totalitære natur. Det skulle bare et overfall til før den kollektive hatfølelsen blant majoritetsbefolkningen blusset opp og lot seg styre av ny-nazistenes innkallelse.

Australias statsminister John Howard var raskt ute med å unnskylde denne hvite mobben: “Jeg aksepterer ikke at det er underliggende rasisme i dette landet.”

En absurd uttalelse, all den stund bildene viser hvite unge menn som angriper en arabisk-utseende mann på toget, ene og alene på grunn av hans utseende.

Men det er en typisk uttalelse fra Howard. Det er det samme hver gang noen fra ens egne gjør noe kriminelt – da skal det alltid unnskyldes og forklares. Det er alltid De andre som er truende.

Denne uka kom også beskjeden om at Politiets Sikkerhetstjeneste i Norge mener at et terrorangrep mot Skandinavia kan være nært forestående. Slike meldinger vil framover vake i det ubevisste hos den jevne borger, slik det har gjort i lengre tid i Australia, mens de høyre-ekstreme vil bruke dette for å piske opp mer hat. Bare tiden vil vise hvor mange som vil møte opp på Oslos strender neste år, når mobbens tekstmeldinger innkaller til kollektiv hevntokt med en gang det psykiske presset i befolkningen er blitt stort nok. Og når en dårlig unnskyldning kan presenteres.

D.H.

Kommentarer
DEL