Når ytringsfrihet blir krigspropaganda


Hva skjer når det ikke lenger er mulig å skille mellom nyhetsrapportering og propaganda? Russiske mediers spredning av hat i Øst-Ukraina har blitt en vesentlig del av krigsmaskineriet. 

Ytringsfrihet er et grunnleggende prinsipp innen europeisk demokrati. Det kan ikke understrekes nok hvor viktig dannelsen av en folkeoponion er. Dannelsen av en folkeoponion er en prosess som i seg selv forutsetter nesten ubegrenset tilgang til informasjon, samt fri spredning av ulike meninger, for å realisere selve kjerneprinsippet: retten til å vite. Men når et demokrati og et autoritært regime braker sammen, blir saken plutselig mer komplisert. I henhold til prinsippene om ytringsfrihet er demokratiet forpliktet til  ikke å bare gi mikrofonstativer til parter som helt klart farer med løgn, men også til å behandle deres standpunkter med likeverdig respekt som alle andres. Løgner som formerer seg enda mer idet de kombineres med imperialistiske mål, resulterer i brudd på det man i menneskerettighetene omtaler som en nulltoleranse mot krigspropaganda. Løgnene trigger også diskriminering, fiendtlighet, hat og vold. De gjør oss til gisler av Voltaires grunnsetning: «Jeg er uenig i det du sier, men jeg vil med livet som innsats forsvare din rett til å si det.»

Løgnaktige kampanjer. Vel, la oss se nærmere på hva vi er villige til å risikere livet for i dag.

Siden starten av Euromaidan har kampanjer for det ukrainske regimet, deretter prorussiske kampanjer, blitt satt i gang. Kampanjenes mål har vært å ødelegge de fredelige protestenes omdømme, for på den måten å rettferdiggjøre ulovlig maktbruk mot demonstrantene. Myndighetene grep nok en gang til teknologi, allerede behørig testet under Oransjerevolusjonen, for å …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte