Når telefonen styrer livet ditt


Endelig kan mobiltelefonen din unngå å bli avlyttet eller sporet. Nå er det her – telefonetuiet som sperrer andres overvåkning. Men?

Email: anrikevisser@gmail.com
Publisert: 2016-09-15

TOCA betyr hule eller skyttergrav på portugisisk, og er et passende navn for det nye telefonetuiet som er designet av Denis Altschul, Luter Filho og Andre Wakko. Trioen lager produkter som beskytter folk mot deres egne telefoner, spesielt fra stråling og overvåkning. Den første versjonen av telefonetuiene deres ble en stor suksess. Den nye versjonen, som inneholder noen små forbedringer, kan forhåndsbestilles og er snart leveringsklar.

Da jeg møtte gutta for å snakke om produktet deres, begynte jeg å tenke på hvorfor behovet har oppstått. Altså – hva slags verden lever vi egentlig i når vi overhodet trenger produkter som beskytter oss mot telefonene våre? Etter å ha snakket med designertrioen gikk det opp for meg at telefonetuiet ikke er et produkt for de få – de som gjemmer seg et sted i skogen med aluminiumsfolie på hodet, eller folk som er kriminelle og på flukt fra overvåkning. Nei, snarere har dette dessverre blitt en nødvendighet for alle som eier en smarttelefon.

Planter og aluminiumsfolie. Det er gjort lite forskning på hvilken effekt stråling har på menneskekroppen. Da mobiltelefoner ble et produkt for massene på 1990-tallet, snakket mange om farene ved stråling. Det føles som en mannsalder siden.
20 år senere vet vi fortsatt ikke nøyaktig hva som er farene ved elektromagnetisk stråling. Siden mobiltelefoner ikke ble utbredt før tidlig på 1990-tallet, kan det ta en stund før langtidseffektene melder seg. Men siden mobiltelefoner (og andre elektroniske hjelpemidler) nå er mer utbredt en noensinne, og brukes av unge mennesker, har Verdens helseorganisasjon (WHO) understreket behovet for ytterligere forskning på temaet.
Yngre mennesker har tynnere hodeskalle, og er dermed potensielt mer utsatt for risiko. Telefonprodusenten Blackberry anbefaler til og med at man holder telefonen minst 25 millimeter fra kroppen til enhver tid.
Hva mer kan man gjøre for å minimere helserisikoen fra det elektroniske utstyret man bærer tett på kroppen store deler av dagen? Vel, du kan bygge deg et Faraday-bur, oppfunnet av vitenskapsmannen Michael Faraday, og tilbringe mesteparten av dagen inne i buret, som beskytter deg fra elektromagnetiske felt. Nyere forskning viser imidlertid at buret muligens ikke er 100 prosent sikkert. Og hvis du uansett ønsker deg et sosialt liv, er det en enklere løsning å begrense strålingen fra selve utstyret. Det gir deg muligheten til å gå ut, ha det gøy og ta …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195 kvartal