Thor Halvorssen har lenge hatt et stempel på seg som en mistenkelig liberalist. Vi har intervjuet ham om diktaturer, hans hjemland Venezuela, anarkisme og meritokrati – vurder selv. 
Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2017-06-15
[Se videointervju nederst]

 

Den norskættede venezuelaneren Thor Halvorssen innleder sitt niende Oslo Freedom Forum (OFF) – med over 50 foredrag og seminarer – med å nevne årsdagen for militærkuppet i Thailand, samt autoritære Nord-Korea, Venezuela, Zimbabwe, Saudi-Arabia og Tyrkia. Han minner oss om verdens kriser, kriger og konflikter hvor «65 millioner mennesker er på flukt, omtrent 280 millioner er rammet av naturkatastrofer, 793 millioner mangler rent vann og 836 millioner lever i ekstrem fattigdom». Og tilføyer: «Men autoritære regimer, diktaturer og folkevalgte autokratier rammer flere mennesker enn alle de nevnte til sammen, det vil si over halvparten av verdens befolkning. Dette er hva årets OFF dreier seg om.»

OFFs tema denne gang er «Defending Democracy». Til de rundt 200 oppmøtte på Hotel Continental i Oslo sier Halvorssen: «Etter vårt syn krever et sant demokrati følgende: ytringsfrihet, et aktivt sivilsamfunn, maktfordeling og frie og rettferdige valg.»

OSLO 20170522.
F.h.: Antonietta Ledezma, Vladmir Kara Murza, Thor Halvorssen, Mohammed Nasheed, Wai Wai Nu og Kang Chol-hwan under pressekonferansen til Oslo Freedom Forum.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bakgrunnen. Fire dager senere tar Ny Tid en dybdesamtale med OFF-lederen. Hans motivasjon for det langvarige arbeidet for frihet og menneskerettigheter stammer fra opplevelser hans far og mor ble utsatt for: Hans norske far ble falskt anklaget og satt i fengsel som politisk fange før blant annet Amnesty fikk ham ut. Verre var det med hans mor. For 13 år siden så Thor Halvorssen så henne bli skutt av de venezuelanske myndighetene, under en fredelig demonstrasjon mot president Hugo Chávez og hans politikk.

Ethvert autoritært system trenger en løgn.

«Jeg trodde hun døde, slik jeg så hendelsen live på fjernsynet. Det ga meg ubeskrivelig mye smerte og kvaler og en følelse av urettferdighet. Derfor kjenner jeg bånd til mennesker som opplever slik vold – helt uavhengig av hvor og med hvilke privilegier man er født. Spesielt når en person du beundrer eller har kjær angripes, forstår vi hvordan det er å leve i land hvor myndighetene ikke følger loven. Selv gamle …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


1 kommentar

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.