Bestill sommerutgaven her

Når sannheten overgår fantasien

Prosecuting Evil The Extraordinary World of Ben Ferencz
Regissør: Barry Avrich
(Canada)

RETTFERDIGHET: Den stadig sprudlende og briljante jusprofessoren Ben Ferencz – som snart runder 100 – er det tiltalende temaet i Avrichs dokumentar.

(PS. This article is machine-translated from Norwegian by Gtranslate)

Den kanadiske regissør-veteranen Barry Avrichs nye dokumentar Prosecuting Evil: the Extraordinary World of Ben Ferencz er en annerledes holocaust-film: Denne har en lykkelig slutt. I begynnelsen av tjueårene var Ferencz vitne til etterspillet til noen av de verste grusomhetene som ble begått i det 20. århundre, da nazistenes utrydningsleirer ble frigjort i andre verdenskrigs siste dager. Jødiske Ferencz, som kom fra et fattig hjem i Manhattans Hell’s Kitchen-område, fikk stipend for å studere på juridisk fakultet ved Harvard. Han var glad for å delta i en krig som ødela nazistene, en innsats som ble rundet av med et arbeid om krigsforbrytelser, gjennomført under general Patton. Da han ble bedt om å bistå som juridisk rådgiver for general Talford Taylor under Nürnbergprosessen og senere som hovedanklager i Einsatsgruppen-rettssaken mot en gruppe «framstående» massemordere, var sersjant Ferencz glad for å kunne reise tilbake til Tyskland for å tjene de alliertes sak i forsøket på å bruke folkeretten. Hans brennende ønske om å etablere rettsprinsipper på et internasjonalt nivå oppsto i denne perioden, som var sterkt preget av politisk lidenskap og engasjement.

Nå som han nærmer seg de 100, opptrer den stadig sprudlende og briljante Ferencz som en hovedperson i Avrichs dokumentar. Som tidligere jusprofessor og advokat er Ferencz en storartet forteller. Avrich vet å benytte seg av Ferencz’ selvbiografiske beretning, som ledsages av historiske bilder fra Tyskland før og etter krigen, ispedd lovord fra berømte mennesker innen jus og humanitært arbeid denne ukuelige mannen, som nekter å bli gammel.

Universelle rettsprinsipper

Ben Ferencz

Vi får høre at Ferencz pleide å spørre sine fire barn: «Hva har dere gjort for menneskeheten i dag?» Rettsforfølgelsen av nazistene gjorde ikke Ferencz hevngjerrig, snarere tvert imot. Fra årene i Europa tok han med seg en storslått idé: at universell rettferdighet burde forvaltes av en verdensdomstol. Det burde være overflødig å påpeke at det kom til å gå flere tiår før denne drømmen gikk i oppfyllelse, men til sist har den blitt realisert, om enn i en begrenset form, i menneskerettighetsdomstolen i Haag. Da retten ble satt i den første rettssaken i Verdensdomstolen, var Ferencz med, fortsatt i full vigør mer enn 60 år etter sin første rettssak.

Ben Ferencz har viet sitt liv til å bringe rettferdighet til menneskeheten.

En klisjé vi ofte hører om gode dokumentarer, er at virkeligheten overgår fantasien. Nettopp dette er tilfellet med historien til Ben Ferencz, som har viet sitt liv til å bringe rettferdighet til menneskeheten. Men denne historien har den produktive dokumentarfilmskaperen Barry Avrich, som tidligere har dokumentert alt fra Shakespeare-skuespill ved Stratford til Harvey Weinstein, funnet sin mest framtredende hovedperson så langt. Han har gjort Prosecuting Evil til en gripende og engasjerende film, og fortjener heder for sin skildring av Forencz og hans søken etter universell rettferdighet.


- annonse -

Oversatt av Anders Dunker

marc.glassman@ryerson.ca
Glassman er professor II ved Ryerson University, redaktør for det kanadiske dokumentarfilmmagasinet POV og filmkritiker.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

UtØya / 22. JULI: Etter min oppfatning kunne politiet ha fått panikkJeg fraktet 24 sønderslagne, sjokkskadede ungdommer i sikkerhet til fastlandet fra Utøya. Flere ganger førte jeg båten ut til dette helvete på jord. Hvor var politiet?
22. juli / Generasjon Utøya (av Aslaug Holm, …)Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. juli / Arven etter 22. juli (av Tommy Gulliksen)Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Kronikk / Strålevernets «anerkjente» institusjonerOverser myndighetene forskning på feltet strålevern? Eksempelvis skader av AMS-målernes pulsing – eller skader fra svake elektromagnetiske felt, som mobilstråling?
Kina / François Jullien’s Unexeptional Thought (av Arne de Boever)Via sinologen François Jullien avdekker Arne de Boever blinde flekker, farlige fordommer og avgjørende mentalitetsforskjeller i møtet mellom øst og vest.
Handke / Mein Tag im anderen Land (av Peter Handke)Et eviggyldig spenningsforhold mellom enkeltmennesket og fellesskapet. Har Peter Handke med alderen gradvis gitt avkall på raseriet?
Nato / Til NATOs disposisjon Under NATO-øvelsen Good Heart var «fienden» streikende arbeidere og navngitte norske organisasjoner.
Orientering nr. 22 1971 / Pariserkommunen ble modell og inspirasjon for sosialister fra Marx til våre dager: Vi bringer her annen del av Einhart Lorenz’ artikkel om Pariserkommunen.
Frihet / Jeder Mensch (av Ferdinand von Schirach)Ferdinand von Schirach vil inspirere til en modernisering av det demokratiske systemet.
Fotobok / Å holde sammen helt inn i livets høstEnkelte fotografier i denne boken oppleves som nådeløse, til tross for at fotograferingen er gjort blant venner.
Oslo-avtalen / Oslo (av Bartlett Sher, …)Den eskalerte konflikten mellom Israel og palestinerne minner oss igjen om at Oslo-avtalen i 1993 ikke førte til fred. Og dermed føles HBO-filmen Oslo nærmest som naiv eskapisme.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte