Bestill sommerutgaven her

Når sannheten overgår fantasien

Prosecuting Evil The Extraordinary World of Ben Ferencz
Regissør: Barry Avrich
(Canada)

RETTFERDIGHET / Den stadig sprudlende og briljante jusprofessoren Ben Ferencz – som snart runder 100 – er det tiltalende temaet i Avrichs dokumentar.

Den kanadiske regissør-veteranen Barry Avrichs nye dokumentar Prosecuting Evil: the Extraordinary World of Ben Ferencz er en annerledes holocaust-film: Denne har en lykkelig slutt. I begynnelsen av tjueårene var Ferencz vitne til etterspillet til noen av de verste grusomhetene som ble begått i det 20. århundre, da nazistenes utrydningsleirer ble frigjort i andre verdenskrigs siste dager. Jødiske Ferencz, som kom fra et fattig hjem i Manhattans Hell’s Kitchen-område, fikk stipend for å studere på juridisk fakultet ved Harvard. Han var glad for å delta i en krig som ødela nazistene, en innsats som ble rundet av med et arbeid om krigsforbrytelser, gjennomført under general Patton. Da han ble bedt om å bistå som juridisk rådgiver for general Talford Taylor under Nürnbergprosessen og senere som hovedanklager i Einsatsgruppen-rettssaken mot en gruppe «framstående» massemordere, var sersjant Ferencz glad for å kunne reise tilbake til Tyskland for å tjene de alliertes sak i forsøket på å bruke folkeretten. Hans brennende ønske om å etablere rettsprinsipper på et internasjonalt nivå oppsto i denne perioden, som var sterkt preget av politisk lidenskap og engasjement.

Nå som han nærmer seg de 100, opptrer den stadig sprudlende og briljante Ferencz som en hovedperson i Avrichs dokumentar. Som tidligere jusprofessor og advokat er Ferencz en storartet forteller. Avrich vet å benytte seg av Ferencz’ selvbiografiske beretning, som ledsages av historiske bilder fra Tyskland før og etter krigen, ispedd lovord fra berømte mennesker innen jus og humanitært arbeid denne ukuelige mannen, som nekter å bli gammel.

Universelle rettsprinsipper

Ben Ferencz

Vi får høre at Ferencz pleide å spørre sine fire barn: «Hva har dere gjort for menneskeheten i dag?» Rettsforfølgelsen av nazistene gjorde ikke Ferencz hevngjerrig, snarere tvert imot. Fra årene i Europa tok han med seg en storslått idé: at universell rettferdighet burde forvaltes av en verdensdomstol. Det burde være overflødig å påpeke at det kom til å gå flere tiår før denne drømmen gikk i oppfyllelse, men til sist har den blitt realisert, om enn i en begrenset form, i menneskerettighetsdomstolen i Haag. Da retten ble satt i den første rettssaken i Verdensdomstolen, var Ferencz med, fortsatt i full vigør mer enn 60 år etter sin første rettssak.

Ben Ferencz har viet sitt liv til å bringe rettferdighet til menneskeheten.

En klisjé vi ofte hører om gode dokumentarer, er at virkeligheten overgår fantasien. Nettopp dette er tilfellet med historien til Ben Ferencz, som har viet sitt liv til å bringe rettferdighet til menneskeheten. Men denne historien har den produktive dokumentarfilmskaperen Barry Avrich, som tidligere har dokumentert alt fra Shakespeare-skuespill ved Stratford til Harvey Weinstein, funnet sin mest framtredende hovedperson så langt. Han har gjort Prosecuting Evil til en gripende og engasjerende film, og fortjener heder for sin skildring av Forencz og hans søken etter universell rettferdighet.


Oversatt av Anders Dunker

marc.glassman@ryerson.ca
Glassman er professor II ved Ryerson University, redaktør for det kanadiske dokumentarfilmmagasinet POV og filmkritiker.

Du vil kanskje også like