Prosecuting Evil The Extraordinary World of Ben Ferencz Regissør Barry Avrich

Når sannheten overgår fantasien


RETTFERDIGHET Den stadig sprudlende og briljante jusprofessoren Ben Ferencz – som snart runder 100 – er det tiltalende temaet i Avrichs dokumentar.

Glassman er professor II ved Ryerson University, redaktør for det kanadiske dokumentarfilmmagasinet POV og filmkritiker.
Email: marc.glassman@ryerson.ca
Publisert: 2019-08-31
Prosecuting Evil The Extraordinary World of Ben Ferencz

Barry Avrich (Canada)

Den kanadiske regissør-veteranen Barry Avrichs nye dokumentar Prosecuting Evil: the Extraordinary World of Ben Ferencz er en annerledes holocaust-film: Denne har en lykkelig slutt. I begynnelsen av tjueårene var Ferencz vitne til etterspillet til noen av de verste grusomhetene som ble begått i det 20. århundre, da nazistenes utrydningsleirer ble frigjort i andre verdenskrigs siste dager. Jødiske Ferencz, som kom fra et fattig hjem i Manhattans Hell’s Kitchen-område, fikk stipend for å studere på juridisk fakultet ved Harvard. Han var glad for å delta i en krig som ødela nazistene, en innsats som ble rundet av med et arbeid om krigsforbrytelser, gjennomført under general Patton. Da han ble bedt om å bistå som juridisk rådgiver for general Talford Taylor under Nürnbergprosessen og senere som hovedanklager i Einsatsgruppen-rettssaken mot en gruppe «framstående» massemordere, var sersjant Ferencz glad for å kunne reise tilbake til Tyskland for å tjene de alliertes sak i forsøket på å bruke folkeretten. Hans brennende ønske om å etablere rettsprinsipper på et internasjonalt nivå oppsto i denne perioden, som var sterkt preget av politisk lidenskap og engasjement.

Nå som han nærmer seg de 100, opptrer den stadig sprudlende og briljante Ferencz som en hovedperson i Avrichs dokumentar. Som tidligere jusprofessor og advokat er Ferencz en storartet forteller. Avrich vet å benytte seg av Ferencz’ selvbiografiske beretning, som ledsages av historiske bilder fra Tyskland før og etter krigen, ispedd lovord fra berømte mennesker innen jus og humanitært arbeid denne ukuelige mannen, som nekter å bli gammel.

Universelle rettsprinsipper

Ben Ferencz …

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)