Abonnement 790/år eller 190/kvartal

Når sannheten blir truende

JULIAN ASSANGE / Aftenposten hadde lært av Julian Assange og sugd det de kunne av hans WikiLeaks-dataunivers, og millioner av hemmeligheter, før de kastet ham raskt under bussen. Assange skapte varslernes perpetuum mobile, WikiLeaks, en sannhetens ubegrensede uendelighetsmaskin der sannhetsvarslere over hele verden fikk mulighet til å nå ut – og løfte på tepper som skjuler maktens løgner, deres krigsforbrytelser, korrupsjon, skattesvik, skjulte bankkonti, formuer og konspirasjoner. Hva nå?

De henger sammen. Medienes dekning av Ukraina-tragedien, Israels krig mot Gaza og forfølgelsen av Julian Assange. Vi snakker om ‘jakten på sannheten’, men ofte også om arbeidet for å hindre sannhet, og hindre ubehageligheter i å nå ut. Slik går det en linje fra de over 100 journalistene som er skutt i Gaza de siste månedene, via de svastika-tatoverte nazisoldatene i Mariupol som vestlige medier aldri snakker om, og til varsleren Julian Assange, som sitter og venter på sin dom i et britisk høysikkerhetsfengsel for å ha avslørt krigsforbrytelser, korrupsjon og løgn. Sannheten er det store offeret i alt dette.

«Jeg ble kalt Amerikas farligste mann», sa varslerikonet Daniel Ellsberg til NRKs Ole Torp i juni 2015. Med kopier av tusenvis av hemmelige dokumenter om sannheten i Vietnamkrigen brøt Ellsberg løgnmuren til Nixon, Kissinger . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement

John Y. Jones
John Y. Jones
Cand. philol, frilans journalist tilknyttet NY TID

Relaterte artikler