Barn Regissør Dag Johan Haugerud

Når livet må gå videre

NORSK SPILLEFILM: Med Venezia-aktuelle Barn tegner Dag Johan Haugerud et tankevekkende og empatisk portrett av det norske samfunnet, i en av de sterkeste norske spillefilmene på flere år.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 01.09.2019
Barn

Dag Johan Haugerud (Norge)

Dag Johan Haugerud har lenge gjort seg bemerket som en særegen norsk filmskaper, med et lekent og underfundig blikk på store spørsmål i mer eller mindre hverdagslige settinger. I 2001 vant han Gullstolen på Kortfilmfestivalen i Grimstad for Utukt, en kortfilm laget som en del av antologifilmen De syv dødssyndene (som også besto av kortfilmer av blant andre Margreth Olin og Maria Sødahl). Etter dette lagde han novellefilmen Thomas Hylland Eriksen og historien om Origamijenta (2005), en humoristisk metafilm om politiske temaer som ble satt opp på kino og senere sluppet i en forseggjort DVD-utgivelse.

I 2012 langfilmdebuterte han med Som du ser meg, også denne en slags metafiksjon, der han skildret tre kvinner fra ulike samfunnslag som stilles ovenfor utfordrende dilemmaer. To år senere kom Det er meg du vil ha, en snau time lang filmatisering av Sonja Evangs teatermonolog. Denne var basert på en sann historie om en kvinnelig lærer som innleder et forhold til en femten år gammel elev, med Andrea Bræin Hovig som filmens eneste skuespiller i rollen som læreren. Til tross for sin relativt korte lengde ble også Det er meg du vil ha vist på norske kinoer.

Med en slentrende, men likevel presis tilnærming utforskes de vanskelige tiden etter ulykken.

Det er imidlertid med sin andre langfilm Barn at regissør ogmanusforfatter Haugerud – som for øvrig også er skjønnlitterær forfatter –virkelig tar skrittet opp blant våre aller fremste spillefilmskapere. 3.september har filmen internasjonal premiere i Venezia under Venice Days, somforegår parallelt med filmfestivalen i samme by etter samme modell somDirectors’ Fortnight i Cannes, før den får ordinær kinopremiere her hjemme imidten av september. Uavhengig av den nokså prestisjetunge festivalutvelgelsener Barn utvilsomt en av de sterkeste norske spillefilmene på flere år.

Dødsfall på barneskole

Filmen dreier seg om en tragisk hendelse på en barneskole i en av hovedstadens drabantbyer, der en 13 år gammel jente (Ella Øverbye) ved et uhell forårsaker en jevnaldrende gutts død. Hun er datter av en stortingsrepresentant for Ap (Hans Olav Brenner), mens den omkomne er sønnen til en Frp-politiker (Thorbjørn Harr). Situasjonen blir ikke mindre komplisert av at sistnevnte har et hemmelig forhold til skolens rektor (Henriette Steenstrup), samt at de to barnas kontaktlærer (Jan Gunnar Røise) – som plages av dårlig samvittighet for at han ikke var til stede da ulykken skjedde – er hennes bror.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
Kommentarer