What You Gonna Do When the World’s on Fire? Regissør Roberto Minervini

Når landet ditt er mot deg


SVARTE PANTERE: Robert Minervinis nye dokumentarfilm skildrer borgerrettsløse mennesker i New Orleans og deres kamp for å overleve i et land som tilsynelatende har sviktet dem.

Velin er kanadisk regissør og journalist.
Email: velinraconte@googlemail.com
Publisert: 2019-11-14
What You Gonna Do When the World’s on Fire?

Roberto Minervini (USA, Frankrike, Italia)

Du kan trygt la svart-hvitt-film og beskjeden lyddesign utfolde seg, la karakterene langsomt vise hvem de er – gi deg selv tid til å tenke og undres, for du merker at kameramannens eget blikk er oppmerksomt – og han forhaster seg ikke. Også redigereren er sjenerøs med tiden: Det tar tid før du er sikker på at du befinner deg i New Orleans, tid før noens navn blir uttalt, og tid før du merker at denne filmen kan vise frykt og sinne – uten å bli en sint film.

What You Gonna Do When the World’s on Fire? ble tatt opp i 2017. Trump hadde nettopp overtatt presidentembetet. En stund var det ingenting annet enn antall afroamerikanere skutt og drept av politiet som opptok deler av samfunnet. Filmen prøver ikke å gjenskape raseriet. I stedet viser den oss hvordan disse ferske mordene gjenoppliver en frykt som strekker seg to hundre år tilbake i tid, og at oppmerksomhet ikke er nok til å få en slutt på undertrykkelse, eller lindre smerten folk har båret på et helt liv. «Ingen rettferdighet
– ingen fred!»

[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=vxa6DVz_flM

Rasistisk vold

Hvor virkelighetsnært er det vi opplever her? Minervini har gjort opptakene til sine mest kjente filmer i samfunn som er marginalisert av fattigdom, langt ute på landsbygda i de amerikanske sørstatene. Stop the Pounding Heart (2013) tok oss med inn i en familie bestående av hvite fundamentalistiske kristne i Texas. Den vant priser, men ble også diskutert fordi man mente at det romantiske forholdet mellom to unge var konstruert for filmens skyld. Hva kan en dokumentar tillate seg før den går over til å bli fiksjon?

Svarte menn blir drept, av enten politiet eller militante Ku Klux Klanmedlemmer.

What You Gonna Do …? virker autentisk og oppriktig forankret i den virkeligheten filmen formidler. Den viser hvordan folk i de fattigste afroamerikanske nabolagene i New Orleans gjør motstand mot de hvites maktmisbruk.

Med unntak av to halvbrødre er hovedpersonene i filmen kvinner. Spesielt blir vi kjent med Judy, som prøver å redde baren hun leier. Rommet Minervini gir kvinnene og barna, er på ingen måte overfylt, men inneholder noen eldre menn som utgjør en udefinert del av tilværelsen deres – vi ser dem hjelpe til med å fikse baren, reparere en sykkel og brodere et mardi-gras-kostyme.

Abonnement halvår kr 450

Judys støttegruppe deler sin smerte og frykt med hverandre. Traumet ligger i DNA-et deres, sier Judy. Det er …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)