Når korrupsjon tar liv

Lebanon
Lebanon

Over tusen mennesker omkom, og tusenvis ble såret da Rana Plaza kollapset i 2013. Transparency International (TI) Bangladesh uttalte den gangen at det var få mekanismer på plass for å sikre at bygningsinspektører ikke ble bestukket av eiere for å «overse» feil i bygninger.

Også i Norge har vi hatt alvorlige korrupsjonssaker der konsekvensene kunne blitt fatale. I korrupsjonssaken i Undervisningsbygg ble det blant annet utstedt fiktive fakturaer for vedlikehold og reparasjoner av skolebygg som aldri ble utført. Det kunne gått langt verre.

Hva med Beirut?

Nå er det den hardt rammede befolkningen i Libanon som spør om korrupsjon kan være årsaken til den tragiske eksplosjonen ved havnen i Beirut: Hvem eide de 2750 tonnene med ammoniumnitrat, og hvem tillot at det ble oppbevart i seks år uten skikkelige sikkerhetstiltak på et lager midt i den tettbygde hovedstaden? Mange spørsmål står ubesvart, men at korrupsjonsutfordringene i landet er enorme, er godt dokumentert.

Estimatet til Julien Courson, leder av Lebanon Transparency Association (TI Libanon), er at Libanon årlig taper to milliarder dollar på korrupsjon. Transparency Internationals undersøkelse Global Corruption Barometer (GCB) fra 2019 bekrefter bildet. Hele 80 prosent sier at de har liten eller ingen tillit til regjeringen (som nå har gått av), og 41 prosent av dem som har vært i kontakt med offentlige myndigheter de siste 12 månedene, har . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Abonnement kr 195 kvartal