Abonnement 790/år eller 190/kvartal

Når konservatisme blir radikalisert

Radikalisierter Konservatismus
Forfatter: Natascha Strobl
Forlag: Suhrkamp (Tyskland)

I Radikalisierter Konservatismus («radikalisert konservatisme») av den østerrikske statsviteren og journalisten Natascha Strobl får vi en velskrevet analyse av hvordan konservatisme kan bli radikalisert. Boken ble i fjor tildelt den prestisjetunge østerrikske Bruno Kreisky-prisen for årets politiske bok.

Innholdet i boken er preget av Østerrikes høyrevridde korrupte regjering, med daværende statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) og daværende visekansler og partileder Heinz-Christian Strache (FPÖ).

Ibiza-affæren fra 2017 er en skandale i østerriksk politikk med utspring i hendelser på Ibiza i forkant av valget det året: I opptaket fra partyøya tilbyr Strache statlige kontakter til en utenlandsk kvinne som utgir seg å være niesen til en russisk oligark. Opptaket er en felle, laget av ukjente personer. Samtalen mellom Strache og kvinnen dreier seg blant annet om skjulte valgkampdonasjoner til FPÖ, overtakelse av avisen Kronen Zeitung og endring av det østerrikske mediesystemet i retning av ønskene til Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Som følge av opptaket ble Strache i fjor ble dømt til 15 måneders betinget fengsel for korrupsjon. Etter mye press trakk Kurz seg helt fra politikken i kjølvannet av dommen.

De ytre høyrekreftene

Parallelt med dette politiske freakshowet i Østerrike er det to andre politikerklovner som opptrer på den internasjonale scenen, nemlig Donald Trump i USA og Boris Johnson i Storbritannia. Heldigvis er ingen av dem lenger ved makten. Men i år opplever vi nok en radikalisert, antidemokratisk klovn på den internasjonale scenen, nemlig Vladimir Putin. Hans opptreden har dessverre kostet mange liv og påvirket en hel verden.

Det spiller ingen rolle om menn som Kurz, Trump, Johnson eller Putin er dypt forankret i ideologiske overbevisninger eller ikke. Deres konservative partier jobber med de ytre høyrekreftene uansett. Dette skjer på et strategisk, ideologisk og teknisk nivå. Radikalisert konservatisme er ikke en ideologi i seg selv, men en dynamikk innenfor konservatismen. Det er et verdensomspennende fenomen, ifølge boken.

Radikaliserte krefter

Strobl skriver at «ideologiene som er betydelig yngre enn konservatisme, liberalisme og sosialisme, er fascisme og nasjonalsosialisme, som utviklet seg etter første verdenskrig. De er basert på en antidemokratisk, antisosialistisk, antiliberal, men ikke antirevolusjonær ideologi. Sentralt er et krigersk og militært verdensbilde, der alle livets områder regnes som en arena for permanent kamp». Dette minner meg om Putins krig i Ukraina, som utspiller seg foran øynene på en hel verden. Ironisk nok kaller Putin ukrainere for nynazister, når det er han selv som opptrer som en.

«Sentralt er et krigersk og militært verdensbilde, der alle livets områder regnes som en arena for permanent kamp.»

Det som er skummelt med radikalisert konservatisme, er når mannen i gata bestemmer seg for å skyte løs i det offentlige rom, i et kjøpesenter eller på en pub. Det er da vi skjønner at noe er riv, ruskende galt. Radikaliserte krefter kan være dødelige. Derfor må vi slutte å stemme på dem ved valg.

Nylig ble den østerrikske legen dr. Lisa-Maria Kellermayr drevet til selvmord av en fascistisk mobb, bedre kjent som koronafornektere, fordi hun vaksinerte folk mot covid-19 og kjempet for forebyggende tiltak mot viruset. I Wiens gater demonstrerte fascistene mot koronarestriksjoner hver helg under pandemien. Flertallet av koronafornekterne i Østerrike er radikaliserte konservative som tilhører høyrevridde politiske partier.

I Østerrike og andre tysktalende land finnes høyreekstremisme og fascisme overalt. I Norge dukker den opp i ny og ne, men gjennomsyrer ikke samfunnet på samme måte.

Pinar Ciftci
Pinar Ciftci
Ciftci er journalist og skuespiller.

Du vil kanskje også like