Bestill sommerutgaven her

Når konservatisme blir radikalisert

Radikalisierter Konservatismus
Forfatter: Natascha Strobl
Forlag: Suhrkamp (Tyskland)

I Radikalisierter Konservatismus («radikalisert konservatisme») av den østerrikske statsviteren og journalisten Natascha Strobl får vi en velskrevet analyse av hvordan konservatisme kan bli radikalisert. Boken ble i fjor tildelt den prestisjetunge østerrikske Bruno Kreisky-prisen for årets politiske bok.

Innholdet i boken er preget av Østerrikes høyrevridde korrupte regjering, med daværende statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) og daværende visekansler og partileder Heinz-Christian Strache (FPÖ).

Ibiza-affæren fra 2017 er en skandale i østerriksk politikk med utspring i hendelser på Ibiza i forkant av valget det året: I opptaket fra partyøya tilbyr Strache statlige kontakter til en utenlandsk kvinne som utgir seg å være niesen til en russisk oligark. Opptaket er en felle, laget av ukjente personer. Samtalen mellom Strache og kvinnen dreier seg blant annet om skjulte valgkampdonasjoner til FPÖ, overtakelse av avisen Kronen Zeitung og endring av det østerrikske mediesystemet i retning av ønskene til Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Som følge av opptaket ble Strache i fjor ble dømt til 15 måneders betinget fengsel for korrupsjon. Etter mye press trakk Kurz seg helt fra politikken i kjølvannet av dommen.

De ytre høyrekreftene

Parallelt med dette politiske freakshowet i Østerrike er det to andre politikerklovner som opptrer på den internasjonale scenen, nemlig Donald Trump i USA og Boris Johnson i Storbritannia. Heldigvis . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Pinar Ciftci
Ciftci er journalist og skuespiller.

Du vil kanskje også like