Når du kjenner noen som kjenner noen

MEDIA

Thor Halvorssens OFF og Human Rights Foundation har blitt sterkt angrepet for å mangle kredibilitet. Halvorssen mener media skaper ‘fakta’, og angriper en rekke norske journalister som forherliger venstresiden i Venezuela.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid.

Siden Thor Halvorssen har blitt kritisert i norske medier for å holde seg i de rikes kretser og således ha en avhengighet til visse sponsorer, spør jeg ham hvor pengene til hans virksomhet kommer fra: «Helt greit at du spør om dét. Min farfar slo seg stort opp i Venezuela ved å importere slik som Siemens, Ericsson, vaskemaskiner og telefoner til millioner av mennesker i denne oljestaten. Han døde da min far var ung, og etterlot seg en stor formue, som min fraskilte mor og jeg fikk en stor andel av. Jeg har bygget opp fond fra teknologiske investeringer, samt fra filmer jeg har tjent på å lage. Jeg har ingen ‘merkelige’ penger, og ingenting å skjule.»

Klassekampen kritiserte Halvorssen i 2010 for å drive med «hemmelig finansiering», og mistenkte ham for å være «assosiert med høyresiden i USA.»

Vi konfronterer derfor Halvorssen med flere av påstandene og forsidene han ble til del. Spesielt Klassekampen og Manifest, samt Electronic Intifada (Max Blumenthal, prisbelønt journalist), tatt tak i hvordan Halvorssen har fått finansiert Oslo Freedom Forum. Hvorfor har de valgt dette fokuset fremfor å se på hva konferansene inneholdt? «Fordi de ikke kan kritisere vårt arbeid. Alt de trengte å gjøre var å skape tvil, uten å bevise noe. For å ødelegge en persons kredibilitet trenger man bare å stille samme spørsmål så mange ganger at folk tror det er noe galt.»

1. I Electronic Intifadas 35 000 tegn lange artikkel om ‘mistenkelige’ Halvorssen blir han angrepet for i studiedagene å ha ledet organisasjonen FIRE (Foundation for Individual Rights in Education) med bakgrunn i kristne kretser. Ifølge Blumenthal var de kristne imot homoseksualitet, da det ble betegnet som synd: «Når det gjelder den evangeliske studentorganisasjonen på University of Massachusetts hvor jeg var valgt inn som leder, dreide det seg om frihet. Men da det skulle velges leder for en studiegruppe som var opptatt av spørsmålet om synd knyttet til homofili, var en kandidat homoseksuell og ble avvist. Han tok det som et rasistisk argument! Skulle eksempelvis en svart rettighetsgruppe som ikke ville ha en hvit leder, bli kalt rasistisk?»

Halvorssen blir altså angrepet for å være imot homoseksuelle: «Det interessante med folk som angriper meg, er at de gjør det uten faktisk å vite at jeg er ‘gay’».

2. Hans venn og tidligere Paypal-gründer Peter Thiel, som støttet Halvorssen med rundt en halv million dollar mellom 2007–11, er kritisert av Blumenthal for å ha sagt at frihet og demokrati ikke kan eksistere sammen samt å ha lagt skylden for homofobi på homoseksuelle. Jeg spør ham om å omgås en slik venn: «Thiels poeng var at homoseksuelle kunne bli upopulære om de ble for støyende, som ved å kaste maling og steiner når de ble irritert. Thiel er jo selv homoseksuell, men her fikk han bare en rasistisk merkelapp satt på seg.»

3. John Templeton Foundation var økonomisk viktig for opprettelsen av OFF. Ifølge Blumenthal sørget John Templeton jr., dets nåværende leder, for å motarbeide saken om likekjønnet ekteskap i California i 2009. Jeg spør Hal-
vorssen om hvorfor han omgir seg med slike sponsorer. «Dette er jo ikke samme person som støttet meg, men faren hans. Faktisk var han død da sønnen gjorde dette i 2009, men han tapte jo den kampen.»

Ryktet rundt Thor Halvorssen er at han hadde tette forbindelser med det forsøkte kuppet mot president Chávez i 2002.

4. Halvorssens bruk av Donors Capital Fund til OFF og Human Rights Foundation kritiseres av Blumenthal, fordi de mellom 2009 og 2011 videreformidlet nærmere 80 millioner dollar til konservative og grupper som fremmet islamofobe holdninger. Halvorssen tilbakeviser dette igjen som assosiativ skyld: «Når det gjelder Donor Capital Fund, er det ikke annerledes enn at hvis jeg brukte DNB og Anders Behring Breivik gjorde det samme, så skulle jeg være skyldig. Hvis DNB ga Breivik et kredittkort, skulle de da anklages for å ha finansiert terror? Det er latterlig.» Han forklarer at Donor Capital Fund er brukt for at hans egne og moren Hilda Mendoza Denhams penger skal knyttes til et formål. Om noe skulle skje med dem, vil dette formålet være sikret.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.