MEDIA

Når du kjenner noen som kjenner noen

Thor Halvorssens OFF og Human Rights Foundation har blitt sterkt angrepet for å mangle kredibilitet. Halvorssen mener media skaper ‘fakta’, og angriper en rekke norske journalister som forherliger venstresiden i Venezuela.

Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 15.06.2017

Siden Thor Halvorssen har blitt kritisert i norske medier for å holde seg i de rikes kretser og således ha en avhengighet til visse sponsorer, spør jeg ham hvor pengene til hans virksomhet kommer fra: «Helt greit at du spør om dét. Min farfar slo seg stort opp i Venezuela ved å importere slik som Siemens, Ericsson, vaskemaskiner og telefoner til millioner av mennesker i denne oljestaten. Han døde da min far var ung, og etterlot seg en stor formue, som min fraskilte mor og jeg fikk en stor andel av. Jeg har bygget opp fond fra teknologiske investeringer, samt fra filmer jeg har tjent på å lage. Jeg har ingen ‘merkelige’ penger, og ingenting å skjule.»

Klassekampen kritiserte Halvorssen i 2010 for å drive med «hemmelig finansiering», og mistenkte ham for å være «assosiert med høyresiden i USA.»

Vi konfronterer derfor Halvorssen med flere av påstandene og forsidene han ble til del. Spesielt Klassekampen og Manifest, samt Electronic Intifada (Max Blumenthal, prisbelønt journalist), tatt tak i hvordan Halvorssen har fått finansiert Oslo Freedom Forum. Hvorfor har de valgt dette fokuset fremfor å se på hva konferansene inneholdt? «Fordi de ikke kan kritisere vårt arbeid. Alt de trengte å gjøre var å skape tvil, uten å bevise noe. For å ødelegge en persons kredibilitet trenger man bare å stille samme spørsmål så mange ganger at folk tror det er noe galt.»

1. I Electronic Intifadas 35 000 tegn lange artikkel om ‘mistenkelige’ Halvorssen blir han angrepet for i studiedagene å ha ledet organisasjonen FIRE (Foundation for Individual Rights in Education) med bakgrunn i kristne kretser. Ifølge Blumenthal var de kristne imot homoseksualitet, da det ble betegnet som synd: «Når det gjelder den evangeliske studentorganisasjonen på University of Massachusetts hvor jeg var valgt inn som leder, dreide det seg om frihet. Men da det skulle velges leder for en studiegruppe som var opptatt av spørsmålet om synd knyttet til homofili, var en kandidat homoseksuell og ble avvist. Han tok det som et rasistisk argument! Skulle eksempelvis en svart rettighetsgruppe som ikke ville ha en hvit leder, bli kalt rasistisk?»

Halvorssen blir altså angrepet for å være imot homoseksuelle: «Det interessante med folk som angriper meg, er at de gjør det uten faktisk å vite at jeg er ‘gay’».

2. Hans venn og tidligere Paypal-gründer Peter Thiel, som støttet Halvorssen med rundt en halv million dollar mellom 2007–11, er kritisert av Blumenthal for å ha sagt at frihet og demokrati ikke kan eksistere sammen samt å ha lagt skylden for homofobi på homoseksuelle. Jeg spør ham om å omgås en slik venn: «Thiels poeng var at homoseksuelle kunne bli upopulære om de ble for støyende, som ved å kaste maling og steiner når de ble irritert. Thiel er jo selv homoseksuell, men her fikk han bare en rasistisk merkelapp satt på seg.»

3. John Templeton Foundation var økonomisk viktig for opprettelsen av OFF. Ifølge Blumenthal sørget John Templeton jr., dets nåværende leder, for å motarbeide saken om likekjønnet ekteskap i California i 2009. Jeg spør Hal-
vorssen om hvorfor han omgir seg med slike sponsorer. «Dette er jo ikke samme person som støttet meg, men faren hans. Faktisk var han død da sønnen gjorde dette i 2009, men han tapte jo den kampen.»

Ryktet rundt Thor Halvorssen er at han hadde tette forbindelser med det forsøkte kuppet mot president Chávez i 2002.

4. Halvorssens bruk av Donors Capital Fund til OFF og Human Rights Foundation kritiseres av Blumenthal, fordi de mellom 2009 og 2011 videreformidlet nærmere 80 millioner dollar til konservative og grupper som fremmet islamofobe holdninger. Halvorssen tilbakeviser dette igjen som assosiativ skyld: «Når det gjelder Donor Capital Fund, er det ikke annerledes enn at hvis jeg brukte DNB og Anders Behring Breivik gjorde det samme, så skulle jeg være skyldig. Hvis DNB ga Breivik et kredittkort, skulle de da anklages for å ha finansiert terror? Det er latterlig.» Han forklarer at Donor Capital Fund er brukt for at hans egne og moren Hilda Mendoza Denhams penger skal knyttes til et formål. Om noe skulle skje med dem, vil dette formålet være sikret.

5. Et annet eksempel fra Blumenthal i Electronic Intifada, referert i norske medier, er at Thor Halvorssen sr., som sønnen beundret og ble inspirert til å begynne menneskerettighetsarbeidet av, skulle være på CIAs lønningsliste da han arbeidet i Nicaragua: «Mediene gjorde det samme her. Min far dokumenterte menneskerettighetsbrudd mot Miskito-indianere på vestkysten av Nicaragua, folk som ble nådeløst myrdet – men ingen brydde seg om dette, fordi de elsket sandinistene og holdt dem for å være bedre enn Somoza. Min far kunne ikke forsvare seg, han hadde ikke sosiale medier slik vi har i dag. Ingen spurte ham.»

Men CIA? «Min far var myndighetenes representant med ansvar for narkotikapolitikk, så han snakket naturlig nok med både FBI og CIA og en rekke lands politifolk og hemmelige tjenester.»

6. Norske medier har fremmet krass kritikk av Halvorssens angivelige forbindelser til kuppforsøket mot Chávez i 2002. Igjen  spør jeg om hva han hadde med dette å gjøre: «Å, jeg er fra Venezuela! Det har jeg blitt kritisert for i årevis, ja. Fordi jeg er kritisk til oppfatningen av at Chávez skal ha skapt et paradis, at alt er bra i landet; at Chávez skulle ha fjernet fattigdommen og frigjort de undertrykte, slik norske medier som Klassekampen ser ut til å tro. Dette er en fasade som journalistene har opprettholdt i årevis. Men etter hvert har den kriminelle siden hos Chávez, hans familie og hjelpere kommet frem. Så hvor står Manifest og Magnus Marsdal nå?» Halvorssen er heller ikke nådig mot forfatter og Klassekampen-skribent Eirik Vold, som han mener «må bære sin støtte til morderregimer rundt nakken resten av sin karriere». Halvorssen anklager Vold for å ha reist rundt på første klasse med presidenten. Han anklager også Wenche Hauge (Prio) og Benedicte Bull (Senter for utvikling og miljø) for samme lefling. «Vi kom til Norge både i 2010 og 2011 med vitnemål som virkelig kritiserte den venezuelanske regjeringen, ropte varsku om hvilken krise som var på vei, og sa at det fremdeles var tid til å stoppe den. Nå står vi midt oppi den. Og hva sier Latin-Amerika-gruppen og deres akademikere nå? Hvor står de angående Venezuela? De har null kredibilitet.»

7. Vi konfronterer til slutt Halvorssen med Blumenthals påstand om at OFF-lederen er assosiert med norske Anders Behring Breivik: «Blumenthal skrev at jeg tilhører samme gruppe som inspirerte Breivik. Ironisk nok er en av Utøyas overlevende, Bjørn Ihler, en hyppig gjest på OFF. Poenget var at Breivik i sitt manifest nevner en mann som har jobbet i en stiftelse som har fått penger fra en annen stiftelse som jeg også har fått støtte fra. Det er som å si at Breivik og jeg er like hvis vi har spist hamburger på samme restaurant. Det er latterlig. Denne type guilt by association er ikke annet en mccarthyisme.»

«Jeg er kritisk til at Chávez skal ha skapt et paradis, at alt er bra i landet; at Chávez skulle ha fjernet fattigdommen og frigjort de undertrykte.»

Om Blumenthals lange utredning i Electronic Intifada er kommentaren: «Han har aldri intervjuet meg for sine undersøkelser i den artikkelen. Ganske ekstraordinært når du skriver 6000 ord, hva? Han baserte seg på artikler som kom i norsk presse i forbindelse med Ny Tid og OFF i perioden 2010–12. Jeg besvarte disse artiklene – likevel brukte Blumenthal deres påstander som fakta. Deretter ble Electronic Intifada igjen kopiert i norsk presse som fakta – hva man kan kalle ‘really bad faith journalism’.»

Blumenthal er i dag kjent for å ha kritisert hjelpearbeiderne White Helmets i Syria, og gir sin støtte til Assad.

«Når flere kaller meg homofob, kuppmaker, rasist, og CIA-agent er hensikten å stoppe diskusjonen, ikke å åpne den. Slikt man kan oppnå ved å kalle noen fascist eller kommunist. Hvis noen kaller meg en rasist, ber jeg dem komme med beviser og begrunne anklagen – og avslører ganske raskt om vedkommende har hold for påstanden.»

I våre tider med fake news er det Halvorssen påpeker et forsøk på å gjøre ham guilty by association.

Se også https://electronicintifada.net/content/oslo-freedom-forum-founders-ties-islamophobes-who-inspired-mass-killer-anders-breivik/12451

Les også  Når staten blir for mektig.

 

Gratis prøve
Kommentarer