Nærsynt klimapolitikk

Goliat-feltet, NOR 20160418. Den 65.000 tonn tunge Goliatplattformen ble bygget i Sør-Korea og tauet til Barentshavet der den nå produserer den første oljen fra oljeprovinsen i nord. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Politikken blir altfor ofte nærsynt, men i klimapolitikken er vi nødt til å se de lange linjene. Beslutningene vi tar i dag kan påvirke utslippene flere tiår frem i tid.

Nettopp derfor er det på tide at vi i Norge tar oss en pust i bakken og spør oss hva Parisavtalen kommer til å bety for norsk petroleumspolitikk. De områdene vi åpner for leting i dag, vil typisk ikke komme i produksjon før i 2030. Innen den tid er verden nødt til å være dramatisk endret fra slik vi kjenner den i dag, dersom vi skal klare å unngå en dramatisk økning i den globale temperaturen.

Eventyret tar slutt. Norsk oljepolitikk bygger på en stortingsmelding som spår en oljepris på over 100 dollar fatet i 2030. De nyeste anslagene fra det internasjonale energibyrået anslår at prisen ikke vil være mer enn 66 dollar fatet. Oljeindustrien har vært et fantastisk eventyr for Norge, men når vi nå nærmer oss de siste kapitlene i denne historien, trenger vi andre virkemidler for at det skal bli en god slutt.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.