Nærmest livets mening


DURAS: Er ikke å kunne forklare det som stort sett forblir uoppklart, kanskje det som kommer nærmest livets mening?

Ramsdal er forfatter.
Email: hanneramsdal@gmail.com
Publisert: 2019-09-18
        Det materielle livet
Forfatter: Marguerite Duras Oversatt av Silje Aanes Fagerlund
Transfe:r, Norge

Det er sommer, og jeg skriver på en scenetekst om overgangsalderen sammen med en skuespiller. Da vi søkte om skrivestøtte i fjor, kjente jeg meg klar for å jobbe meg inn i dette underkommuniserte temaet. Jeg var dessuten forelsket. Nå har jeg kjærlighetssorg. Jeg er sint, lei meg, sjalu, misunnelig, til og med bitter. Jeg kjenner også et uforståelig begjær og samtidig føler jeg meg gammel. Ute er det plutselig regn og plutselig sol og plutselig regn igjen. Og snart er det høst. Jeg blir 45 i oktober.

Så får jeg en e-post med spørsmål om jeg vil delta i en lanseringssamtale i august om den nyoversatte Det materielle livet av Marguerite Duras sammen med oversetter Silje Aanes Fagerlund og forfatter Hans Petter Blad. Jeg har lest Duras siden tyveårene. Jeg har skrevet hovedoppgave om en av romanene hennes, men jeg har ikke lest Det materielle livet. Vi skal snakke om denne boken, om hva Duras betyr for oss og om hvorfor vi fremdeles skal lese henne, oversette henne. Jeg tar meg i å glede meg mens jeg venter på at den rykende ferske oversettelsen skal dukke opp i postkassen, som om jeg skal få besøk av en venn jeg ikke har sett på lenge.

Innganger til et forfatterskap

«En bok midt imellom fiksjonen og dagboken, fragmentet og punktnedslaget, mellom dialogen og bekjennelsen», sto det i Libération da boken kom ut i Frankrike i 1987, og jeg lurer på om dette er en bok for dem som aldri har lest Duras før. Om den er så innforstått at den må leses som en utvidelse av forfatterskapet hennes, eller om den kan skape nysgjerrighet og innganger til å gå inn i romanene, skuespillene og filmene? Jeg tror det.

Marguerite Duras

Her er tekster om moren som vi kjenner fra romaner som Elskeren og Demning mot Stillehavet, om barndommen og oppveksten i Indokina, om det postkoloniale, om å bo, om å skrive, om hennes mye yngre homofile elsker, Yann, om alkoholisme, om å snakke offentlig, om kjøtt, om å kjøre bil. Og hun skriver like selvsagt om begjær som om …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal
       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)